Zwarte Piet in spotprenten

Al zo’n 150 jaar worden Sinterklaas en Zwarte Piet in spotprenten afgebeeld. Voor het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn reden om te laten zien hoe met name Zwarte Piet werd gebruikt en afgebeeld in spotprenten en cartoons. De expositie Zwarte Piet in spotprenten is tot en met 6 december te zien.

Onderzoeker Jan de Bas  onderzocht duizenden edities van meer dan honderd verschillende bladen en kranten en schreef er een mooi boek over. In het boek ‘Kom maar binnen. Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017’ stelt hij zich onder andere de volgende vragen. Waar gingen de prenten over? Welke rol speelde Zwarte Piet op de prenten? Werd Zwarte Piet stereotiep weergegeven? Welke invloed had de zwartepietendiscussie aan het begin van de 21e eeuw op de zwartepietenprent? De expositie geeft een mooi overzicht van zijn bevindingen en toont een selectie uit 150 jaar spotprenten van Zwarte Piet.

Politieke figuren als Luns, Lubber, Kok en Van Agt werden in de vorige eeuw veelvuldig als Sinterklaas of zijn hulpje afgebeeld. Maar ook Hitler en Mussolini haalden als piet of heiligman in spotprenten de kranten of tijdschriften. Bezuinigingen, politieke omwentelingen, maatschappelijke discussies, allemaal goed voor een cartoon rond het Sinterklaas-thema.

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie 50 Pluswijzer

Tentoonstelling: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog

Vanaf 14 april is de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de...
Dit artikel lezen