Zorgmedewerkers, Jaap van Dissel (RIVM) en Mark Rutte zijn helden coronacrisis

Het kordate optreden door zorgmedewerkers en het RIVM in de coronacrisis leidt tot veel bewondering onder de Nederlandse bevolking. Ook is men trots hoe de regering in deze zware periode handelt. Minister-president Rutte is namens de regering het boegbeeld van de crisisaanpak. En met de afgetreden minister Bruno Bruins leeft men intens mee. Dit blijkt uit een nationaal onderzoek onder 4.385 Nederlanders boven 18 jaar van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Het idee voor het onderzoek is ontstaan om de mensen die zich bijzonder inzetten tijdens de coronacrisis in het zonnetje te zetten.

Organisaties die het meest positief in het nieuws waren in de afgelopen week

 1. Zorgorganisaties
 2. RIVM
 3. Regering
 4. Publieke omroep
 5. Supermarkten
 6. Rijksoverheid
 7. Rode Kruis
 8. Gemeenten
 9. GGD
 10. Overige winkels

Emotionele reacties op de inzet van zorgmedewerkers, vooral onder ouderen

Op de vraag welke organisaties in de afgelopen week positief in het nieuws zijn geweest, is het antwoord eenduidig: de zorgsector. ‘De bezorgdheid over corona en de bewondering voor de aanpak door de zorgmedewerkers blijken vooral uit de reacties onder ouderen’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘De inzet en inventiviteit van alle zorgmedewerkers worden geroemd. En het contrast met het gedrag van mensen op straat wordt benadrukt.’ Zo zegt een respondent op leeftijd: ‘Zij lopen risico maar doen het gewoon, terwijl een heleboel mensen het nog steeds niet echt serieus nemen.’ Een andere ondervraagde verwoordt haar waardering als volgt: ‘Ik wist al dat de zorg het zwaar had en fantastisch werk verricht, maar nu echt duizendmaal respect voor deze mensen, die ook machteloos staan door dit levensgevaarlijke virus.’

Jaap van Dissel is dé corona-expert voor de bevolking: ‘een vent die er verstand van heeft’

Na de zorgsector is kennisinstituut RIVM voor de Nederlander de belangrijkste steunpilaar in de coronacrisis. En directeur Jaap van Dissel wordt op handen gedragen. ‘De onderzoeksresultaten laten zien dat van Dissel de juiste toon weet te zetten in zijn presentaties’, aldus Beerda. ‘Men heeft er bewondering voor dat hij zo rustig en geduldig blijft en heel duidelijke informatie verschaft.’ Een mannelijke respondent uit het Noorden van het land vat dit als volgt samen: ‘Een vent die er verstand van heeft’.

Het regent steunbetuigingen voor oud-minister Bruno Bruins: ‘Hij is tot het gaatje gegaan’

Hoewel minister-president Rutte duidelijk het boegbeeld van de crisis-aanpak is, krijgt ex-minister Bruno Bruins vooral veel lof voor zijn inzet. Over zijn vriendelijkheid, vakbekwaamheid maar vooral zijn tomeloze inzet is men enorm te spreken. Veel mensen hebben erg met hem te doen, wat door twee respondenten als volgt wordt verwoord: ‘Keiharde werker, die goede besluiten nam tot hij er letterlijk bij neerviel’ en ‘Hij is tot het gaatje gegaan’. 

De speech van Koning Willem-Alexander is in alle bevolkingsgroepen – van politiek links tot rechts en onder alle leeftijdsgroepen – zeer positief ontvangen. Met name de meelevendheid, het realisme maar ook de bemoedigende toon blijken de bevolking goed te hebben gedaan.

Positieve reacties op het optreden van de Nederlandse regering

 1. Mark Rutte
 2. Bruno Bruins
 3. Koning Willem-Alexander

Het buitenland is even vergeten

Hoewel in het onderzoek ook is gevraagd naar buitenlandse organisaties die positief opvallen in de coronacrisis heeft vrijwel niemand hierop een antwoord. ‘Het is duidelijk dat de zorgen én de steun zich nu volledig richten op het eigen land’, aldus Hendrik Beerda, ‘De enige buitenlandse organisaties die een paar keer worden genoemd als positieve uitschieters zijn de Europese Centrale Bank, vanwege de economische maatregelen, en de UEFA voor het uitstellen van het EK en de finales van de Champions League en Europa League.’

Onderzoek onder 4.385 Nederlanders

Het idee voor het onderzoek is ontstaan om de mensen die zich bijzonder inzetten tijdens de coronacrisis in het zonnetje te zetten. De vragenlijst voor het onderzoek is online voorgelegd aan een representatieve steekproef van 4.385 Nederlanders van 18 jaar en ouder die lid zijn van een online onderzoekspanel. Aan de respondenten is gevraagd om organisaties te noemen die in de afgelopen week positief in het nieuws waren. Ook is de respondenten gevraagd om aan te geven waarin deze organisaties zich positief hebben onderscheiden.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Tessa komt op dvd
Tessa is lerares en alleenstaande moeder met drie kinderen. Zowel op school...
Read More
0 replies on “Zorgmedewerkers, Jaap van Dissel (RIVM) en Mark Rutte zijn helden coronacrisis”