Zorgen voor mensen met dementie: zo regelt u hulp

Thuiszorg

De zorg voor een naaste met dementie kan heel zwaar zijn. Uw partner of uw ouder heeft steeds meer zorg nodig. Die zorg kan bijvoorbeeld lastig te combineren zijn met een gezinsleven of een drukke baan. U hoeft het niet alleen te doen. Het is mogelijk om als mantelzorger ondersteuning te krijgen bij de zorg voor uw naaste.

Wanneer is het tijd om hulp in te schakelen?

Familieleden nemen vaak een groot deel van de verzorging van mensen met dementie op zich. Zorgen voor uw naaste doet u met liefde, maar soms is het teveel. Wees daarom waakzaam voor overbelasting. Overbelasting kan zich zowel in lichamelijke als psychische klachten uiten. U heeft bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, concentratieproblemen of slaapproblemen. Het is belangrijk voor u en uw naasten om op tijd aan de bel te trekken.

Diverse hulpvormen beschikbaar

Er zijn verschillende manieren om uw zorgtaken te verlichten. Soms is het mogelijk om zorgverlof op te nemen bij uw werkgever. Ook is het mogelijk om de zorg deels over te dragen aan particuliere thuiszorg. U kunt bijvoorbeeld de zorg voor vijf uur overdragen. Zo krijgt u wat lucht en heeft u weer voldoende energie voor uzelf en de hulpbehoevende. Bij zeer intensieve zorg is het ook mogelijk om 12-uurs zorg, nachtzorg of zelfs 24-uur ondersteuning aan te vragen.

De bekostiging van particuliere thuiszorg

Particuliere thuiszorg betaalt u zelf. Vaak is het wel mogelijk om een deel van de zorg in te kopen met een persoonsgebonden budget (pgb). Particuliere thuiszorgorganisaties, zoals Zuster Jansen, wijzen u graag de weg bij het aanvragen van een pgb.

Hoe vraagt u extra thuiszorg aan?

Het aanvragen van particuliere thuiszorg is eenvoudig. U neemt contact op met Zuster Jansen. De zorgcoördinator bespreekt met u wat de zorgbehoefte is en in hoeverre Zuster Jansen hierin kan voorzien. Op basis van het intakegesprek wordt een zorgplan opgesteld. Als u daarmee akkoord gaat, kan de zorg starten. Zo zorgen wij voor uw naasten zodat u niet overbelast bent.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Nederlander blijkt bijgelovig rond Oudejaarstrekking
Schietgebedjes, kilometers omrijden, inzetten van geluksgetallen, alles om het geluk onze kant...
Read More
0 replies on “Zorgen voor mensen met dementie: zo regelt u hulp”