Zo schaf je het juiste rookkanaal aan voor jouw houtkachel

Zo schaf je het juiste rookkanaal aan

Haarden en kachels zijn een sfeervolle toevoeging aan ieder interieur. Ken je dat behaaglijke gevoel en de warmte die een kachel je op een koude winterdag geeft? De gezelligheid en de sfeer die ontstaan wanneer de haard aangaat, waarbij je heerlijk kunt ontspannen. In de riante showrooms van Krul Alltech vind je een uitgebreide collectie van ontelbaar veel haarden en kachels voor zowel moderne als klassieke interieurs. Ook heeft Krul Alltech diverse rookkanalen en andere kachel onderdelen in het assortiment die direct uit voorraad leverbaar zijn.

Een onmisbaar onderdeel

Wanneer je een houtkachel aanschaft, wil je natuurlijk in alle veiligheid van het prachtige vlammenspel kunnen genieten. Hiervoor is een goed werkend rookkanaal nodig dat veilig is geïnstalleerd. Het rookkanaal is namelijk de motor van de houtkachel en is een onmisbaar onderdeel. Dankzij het kanaal wordt de rook die vrijkomt veilig naar buiten afgevoerd. Ook zorgen rookkanalen ervoor dat houtkachels de benodigde zuurstof krijgen. Hoe werken deze en welk rookkanaal is het beste voor jouw woning?

Het juiste rookkanaal

Het is belangrijk dat een rookkanaal goed ‘trekt’. Dit houdt in dat de rookgassen op de juiste manier worden afgevoerd en de zuurstof goed wordt aangevoerd. Deze zuurstof is namelijk nodig om een goed verbrandingsproces in de houtkachel tot stand te brengen. Hoe beter de aanvoer en afvoer werken, des te beter de kachel trekt. Als de aanvoer van verse zuurstof te traag zou zijn, ontstaat er onderdruk. Hierbij ontstaat het risico dat de rook- en verbrandingsgassen de kamer in komen, wat voor een ongezonde leefomgeving zorgt.

Dubbelwandig rookkanaal

Bij oudere woningen is er vaak al een bestaand rookkanaal. Heb je een nieuwbouwwoning? Dan moet er in de meeste gevallen een kanaal worden ingebouwd. Hierbij is het aan te raden om een dubbelwandig rookkanaal van RVS te installeren. Dit soort rookkanalen heeft twee pijpen: een binnen- en een buitenpijp. Deze zijn ideaal voor moderne houtkachels en goed geïsoleerde woningen. Bovendien hebben deze als voordeel dat het rookkanaal snel op temperatuur is, dat deze gemakkelijk te plaatsen zijn en eenvoudig te onderhouden. Het plaatsen is gebonden aan allerlei regels en wetten. Schakel daarom een erkende specialist in. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je optimaal van je houtkachel genieten.

In het Experience Center van Krul Alltech in Benningbroek, vind je ontelbaar veel soorten kachels en haarden waarvan er een groot aantal ook echt branden. Krul Alltech levert een totaalpakket dat door eigen vakmensen wordt uitgevoerd. Ook adviseren zij je met veel plezier over de aanschaf van rookkanalen en andere kachel onderdelen.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Karavaan komt met nieuw theaterfestival

Karavaan komt met een nieuw, jaarlijks terugkerend, theaterfestival: Grazende Zwaan. De eerste...
Lees meer