Zo leg je een goede haardhoutvoorraad aan

Tijdens de koude wintermaanden vliegt zo’n voorraad brandhout er doorheen. Een sfeervol vuurtje hoort bij deze gezellige dagen maar dat kost ook wat. Door een uurtje te stoken, gaan er gemiddeld vier tot vijf blokken brandhout doorheen, afhankelijk van het soort hout. De voorraad kan snel slinken en dan is het weer tijd om een nieuwe pallet te bestellen. Maar hoe bewaar je al dat brandhout?

Voor zo’n tachtig euro is  een haardhoutopslag te koop bij de bouwmarkt, maar dan ben je wel vaak gebonden aan de standaardafmetingen. Afhankelijk van de hoeveelheid haardhout dat wordt gestookt, is het mogelijk zelf het formaat te bepalen. Naast formaat, speelt ook de vorm een rol. De standaardopslag is een grote wandkast met overkapping, maar er bestaan ook tuin- of loungetafels waarin brandhout kan worden bewaard.

Het is misschien even rekenen hoeveel haardhout nodig is om een voorraad aan te leggen die voldoende is. Om de haverklap haardhout bestellen wordt vervelend, maar het moet er ook niet jarenlang blijven liggen. Ook het kiezen van een houtsoort hoort hierbij. Voor iedere type stoker, is er een type brandhout. Vragen als waar wordt gestookt, hoeveel blokken tegelijk en wat is belangrijk spelen een rol. Wellicht is de kachel of openhaard de voornaamste warmtebron in huis en wordt de centrale verwarming nauwelijks gebruikt. Of wordt er alleen gestookt voor de gezelligheid?

Een goede opslag voor ovengedroogd haardhout kan zowel in de schuur als in de tuin worden geplaatst. Als het maar droog is. In de tuin waait de wind er doorheen en blijft het hout constant goed droog. En droog hout stookt beter en is ook milieuvriendelijker. Het is van belang dat het vochtpercentage niet boven de 20% komt. Zorg ervoor dat het hout 10 centimeter van de grond af ligt zodat het niet vochtig wordt door optrekkend vocht. Gebruik bijvoorbeeld een pallet of zorg dat de houtopslag op poten staat.  Zorg dat er ruimte is tussen de blokken zodat de wind erdoor kan waaien. Stapel bij voorkeur het hout op dezelfde wijze zoals het op pallet wordt geleverd. En een goed afdak houdt de voorraad droog. Vocht is de vijand voor de kwaliteit van het hout. Advies nodig? Bij 123hout geven kan iedereen terecht met vragen.  Neem contact op voor ideeën of tips.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Concert Evelyn Kallansee & D-Licious Vocals
In de serie woensdagavondconcerten in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee op...
Read More
0 replies on “Zo leg je een goede haardhoutvoorraad aan”