De zin en onzin van onze angstcultuur

Een theatermonoloog van filosoof, neurowetenschapper en psychiater Damiaan Denys over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur is te zien en te horen in het Kennemer Theater in Beverwijk op woensdag 30 november om 20.30 uur.

Damiaan: ,,Alomtegenwoordig terrorisme, vrees voor het klimaat, angst voor voeding en paniek voor ziekten. Bij elk angstwekkend bericht reageren we geschikt en verontwaardigd. Controles worde aangescherpt, experts geraadpleegd, commissies ingesteld en extra fondsen vrijgemaakt. Of die regels ons ten goede komen is nog maar de vraag. Angst is overal en bepaalt meer dan ooit ons leven. Om onze angst te controleren zijn we bereid veel van onze vrijheid in te leveren. Maar de angst grijnst ons blijvend aan. Hoe harder we haar bevechten, hoe meer ze ons verleidt. Hoe meer we de angst verwaarlozen, hoe sneller ze vrijheid biedt. De angst-paradox openbaart een verborgen waarheid. We hoeven niet onze vrijheid op te offeren aan angst, maar onze angst op te offeren voor de vrijheid.”

Damiaan Denys zal het publiek laten zien dat er een weg is van angst naar vrijheid in plaats van omgekeerd. Foto: Maaike Engels.

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Ontbijt met een gedicht

Sinds 2000 staat in Nederland iedere laatste donderdag van januari in het...
Lees meer