Zelf bestraten? Hier moet u op letten!

Zelf-bestraten-Hier-moet-u-op-letten

Het najaar is de beste tijd om uw tuin aan te pakken. Als u nu start, ziet uw tuin er in het voorjaar op-en-top uit. Bestraten kunt u het hele jaar doen zolang de grond niet te nat is en het niet vriest tenminste. Er is een voordeel als u nu begint met het aanleggen van een nieuwe oprit of een terras. In de winterperiode wordt een terras of een tuinpad minder gebruikt dan in de zomer. Hierdoor heeft het straatwerk meer tijd om goed in te klinken waardoor verzakking wordt voorkomen. Om uw bestratingsproject te laten slagen, zijn de volgende tips erg handig.

Belasting van het straatwerk

Om het soort tegels of stenen te kunnen bepalen, is het belangrijk om u af te vragen wat de belasting van de bestrating wordt. Als er een auto op komt te staan, is de belasting uiteraard meer dan als u er een tuinset op plaatst.

Soorten tegels

Op het gebied van sierbestrating is erg veel mogelijk. Voor iedere situatie en voor elke wens zijn er geschikte tuintegels. Sierbestrating is er ook in verschillende prijscategorieën. Betonnen tuintegels zijn het goedkoopst. Hiervoor betaalt u ongeveer € 15,00 – € 35,00 per vierkante meter. Natuursteen tegels zijn het duurst. Hiervoor betaalt u al snel €65,00 per vierkante meter. Behalve betonnen en natuursteen tegels worden gebakken tegels zoals waaltjes ook vaak gekozen.

Grondwerk

Zodra uw sierbestrating is besteld, kunt u met het grondwerk beginnen. Voor iedere toepassing is een ander soort grondwerk vereist. Hoe hoger de belasting hoe harder de ondergrond moet zijn. Voor het aanleggen van een terras of een tuinpad is in ieder geval het volgende grondwerk noodzakelijk:

• grond afgraven tot maximaal 20 cm
• bestratingszand aanbrengen op afschot en oppervlakte vlak strijken
• een paar dagen laten inklinken of stevig aandrukken
• touw spannen waarlangs de bestrating komt te liggen
• plaats de opsluitbanden
• tegels neerleggen volgens gewenste legverband – aantikken met rubberen hamer
• regelmatig controleren met waterpas
• als het terras klaar is, vult u de voegen met voegzand of fijne split

Afvoer regenwater

Belangrijk is om overtollig regenwater goed af te voeren. U heeft uw bestrating al op afschot gelegd. Maar er zijn meerdere methoden om het regenwater af te voeren.

Zo kunt u roostergoten of sleufgoten plaatsen aan de buitenzijde van het straatwerk of tussen twee tegelrijen in. Deze sluit u aan op het rioleringswerk. . Overige manieren om regenwater op te vangen en af te voeren zijn een drainagesysteem of de toepassing van een speciale drainaigemortel die het regenwater doorlaat. Het mortel strooit u over het zandbed alvorens u sierbestrating aanlegt. Regenwater blijft zo niet onder uw tegels staan en tegels krijgen geen kans om te verzakken. Houd er ook rekening mee dat aansluitende borders en het gazon iets lager liggen dan de bestrating.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Hobby & Vrije Tijd 2018 in vernieuwde vorm
Na een succesvolle afsluiting in 2017 staat Hobby & Vrije Tijd 2018...
Read More
0 replies on “Zelf bestraten? Hier moet u op letten!”