Willem Arondéuslezing 2018 door Nazmiye Oral

Nazmiye Oral

Vrijdenker Nazmiye Oral houdt dit jaar op 8 mei de Willem Arondéuslezing. Provinciale Staten van Noord-Holland nodigen hiervoor ieder jaar een eigenzinnige Nederlander uit. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Nazmiye Oral spreekt over ‘hoe het verspreiden van valse informatie’ en ‘het verdraaien van feiten’ ons steeds dieper in een leugenachtige slaap sussen, die ons uiteindelijk onze vrijheid kan kosten. Ook gaat zij in op de Bijbelse zin ‘de waarheid zal je bevrijden’. Nazmiye Oral is onder meer bekend van de theatervoorstelling ‘Niet meer zonder jou’. Ze won een Gouden Kalf voor haar rol in de film ‘In vrijheid’. In de strijd voor ‘kunnen zijn wie je bent’ en ‘vrijheid van meningsuiting’, ligt de overeenkomst tussen verzetsheld Willem Arondéus en schrijfster en theatermaakster Nazmiye Oral.

Stil staan bij Vrijheid

De Willem Arondéuslezing is een eerbetoon aan de Noord-Hollandse verzetsstrijder Willem Arondéus en daarmee een moment om stil te staan bij de vrijheid waarin wij kunnen leven. Sinds 2005 nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland elk jaar iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit om deze lezing te houden. In voorgaande jaren is de Arondéuslezing gehouden door onder anderen Eurocommissaris Frans Timmermans, filosoof Bas Haring en (radio)presentator en acteur Eric Corton.

Aanslag op het bevolkingsregister

Op 27 maart 1943 ging het Amsterdamse bevolkingsregister in vlammen op. Willem Arondéus (1894-1943) was één van de leiders van deze verzetsdaad, waarvoor hij na een schijnproces werd gefusilleerd. Nu, precies 75 jaar later, is in de tentoonstelling ‘Explosiegevaar’ in het Verzetsmuseum Amsterdam te zien hoe de aanslag werd voorbereid en uitgevoerd. Kunstenaar, schrijver en verzetsstrijder Willem Arondéus kwam op jonge leeftijd al openlijk uit voor zijn homoseksuele aard. In die dagen een ongewone en gedurfde houding. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen negen door hem vervaardigde wandkleden.

Aanmelden

Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de lezing door Nazmiye Oral. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 mei 2018.

De ingang van de Grote of St. Bavokerk is aan de Grote Markt 22 in Haarlem. De lezing start om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.15 uur.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Steentje bijdragen aan groene wereld
Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving: tegel eruit,...
Read More
0 replies on “Willem Arondéuslezing 2018 door Nazmiye Oral”