Westfries Museum verlengt expositie over handbeschilderd behang

Vanwege de grote belangstelling verlengt het Westfries Museum in Hoorn de expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’. De monumentale handbeschilderde behangsels plus het hedendaagse werk van Snijder&CO is nog te bewonderen t/m 23 januari 2022. Bij de expositie organiseert het Westfries Museum een ontwerpwedstrijd. Het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO.

Bloemen, bomen, vogels en panoramische vergezichten: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met handbeschilderd behang. In de geschilderde landschappen zaten vaak hele verhalen verstopt die verwezen naar de bewoners en hun huis. Het Westfries Museum in Hoorn presenteert deze monumentale handbeschilderde behangsels in de expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ en toont hierin tevens hedendaags werk van Snijder&CO, oftewel Jaap Snijder en Marcelo Gimenes uit Rotterdam. Dit kunstenaarsduo blaast het bijna vergeten ambacht van het behangschilderen nieuw leven in. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen.

Toch zijn hun ontwerpen nieuw en op maat gemaakt voor de opdrachtgever van nu – en voor de ruimte waarin ze zich bevinden, net als in de zeventiende en achttiende eeuw. Snijder&CO schilderen panorama’s en landschappen met vogels, bloemen en planten, maar met een hedendaags detail of uitzicht aan de horizon. Ook combineren zij oude technieken met nieuwe producten en materialen. Het werk draagt daardoor toch vooral hun eigen handtekening en straalt verstilde schoonheid uit.

Ontwerpwedstrijd en digitale lezing

Voor diegenen die geïnspireerd zijn geraakt door de monumentale en/of de hedendaagse beschilderde behangsels is er een speciale ontwerpwedstrijd gekoppeld aan de tentoonstelling van het Westfries Museum, want – zo stelt Jaap Snijder: “We willen graag laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt. Wij hopen dat deze kleurrijke expositie inspireert tot zelf creëren.” Iedereen kan meedoen: het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO.

Expositieplaats in het museum

Deelname is mogelijk door een werk te maken van minimaal 50 bij 70 centimeter, daar een foto of een korte video van maximaal 1 minuut van te maken en deze te plaatsen op Facebook en/of Instagram. Vermeld daarbij wat de motivatie en/of inspiratie is geweest voor het maken van dit ontwerp, met welke materialen er gewerkt is en eventuele andere opmerkingen die van belang kunnen zijn voor de vakjury. Belangrijk: in de post moeten de volgende hashtags opgenomen zijn #behangschilderen #wfmontwerpwedstrijd #westfriesmuseum. Deelname is mogelijk tot en met zondag 31 oktober 2021. Voorwaarde is dat het werk handgemaakt moet zijn: digitaal vervaardigde afbeeldingen worden niet beoordeeld.

Vakjury en publieke stemronde

Een vakjury beoordeelt na 31 oktober alle gemaakte werken en nomineert er vijf. Daarna is het publiek aan de beurt. Vanaf 8 november kan gestemd worden op de vijf genomineerde werken op de website van het Westfries Museum (wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd). De uiterste stemdatum is zondag 21 november; op 29 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De vakkundige jury bestaat uit Jaap Snijder en Marcelo Gimenes van Snijder&CO; Hoofdredacteur Marina de Vries van Museumtijdschrift; Hoofd Restauratieatelier papier en foto’s Idelette van Leeuwen van het Rijksmuseum (medesamensteller van de tentoonstelling XXL papier in 2022) en Westfries Museum-conservator Henriëtte Tilgenkamp.

Beeld: Pixabay

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Kunst = een veelkoppige draak
Spraakmakende kunstenaars als Charley Toorop, Constant en Lucebert stonden aan de wieg...
Read More
0 replies on “Westfries Museum verlengt expositie over handbeschilderd behang”