Werknemer ziek? Breng het met re-integratie tot een goed einde

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een goed verloop van het re-integratietraject. Zij lopen er vaak tegenaan om de re-integratie van een zieke werknemer goed vorm te geven. Gewoonweg omdat er veel verplichtingen bij komen kijken. Re-integratie is het proces van terugkeren in (passend) werk. Er zijn drie mogelijkheden. Eerst moet nagegaan worden of terugkeer in eigen werk mogelijk is. Kan dit niet? Dan zal er gekeken moeten worden of er een aanpassing in het werk gedaan kan worden. Als beide opties niet mogelijk zijn, dan kan er gekeken worden naar een andere functie binnen de organisatie. Bij terugkeer in eigen werk, wordt gesproken van eerste spoor re-integratie.

Is geen van de bovenstaande drie opties mogelijk? Dan is men verplicht om een tweede spoortraject te starten. Dat is een traject waarbij de werknemer op zoek gaat naar passend werk bij een andere werkgever. Werkgevers mogen niet zelfstandig beslissen dat eigen (aangepast) werk of ander werk niet mogelijk is. Daarbij moet altijd hulp ingeroepen worden van een deskundige. Meestal is dat een arbeidsdeskundige. Een arbeidsdeskundige onderzoekt de re-integratie mogelijkheden van de werknemer en de tot dan toe verrichtte re-integratie inspanningen (eerste en tweede spoor) van zowel werkgever als werknemer. Hieruit volgt een advies ten aanzien van de te nemen maatregelen om de re-integratie op orde te houden of op orde te krijgen.

Niet iedere werknemer die via tweede-spoor re-integratie op zoek moet naar een andere baan kan ‘vanuit het niets’ zichzelf neer te zetten op de arbeidsmarkt. Om goed beslagen ten ijs te komen is het mogelijk om sollicitatietraining te volgen. Wat sowieso belangrijk is dat wordt samengewerkt aan de re-integratie. Een medewerker die betrokken blijft bij zijn werkgever re-integreert makkelijker dan een werknemer die hele dagen thuis zit. Regelmatig contact houden en overleggen over de mogelijkheden die de werknemer heeft vaak een positieve uitkomst.

Bij Experix wordt een re-integratietraject aangeboden in vier verschillende fases. De experts van Experix re-integratie bieden werkgever en werknemer volledige ondersteuning in het traject van het zoeken naar, vinden van en re-integreren in passend werk in die situaties waarin het eigen werk niet meer mogelijk is. Het team werkt landelijk vanuit zeventien vestigingen en begeleiden werknemer en werkgever op een persoonlijke en gestructureerde wijze. Experix is klein genoeg om persoonlijk contact te garanderen en tegelijkertijd groot genoeg om alle expertise in huis te hebben. Meer weten over de diensten? Kijk dan op www.experix.nl.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Praat mee in de talkshow
Op woensdag 13 april organiseert Karavaan in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en...
Read More
0 replies on “Werknemer ziek? Breng het met re-integratie tot een goed einde”