Werk van Jan Makkes gaat op tournee

De Velsense kunstenaar Jan Makkes (1935-1999) vond het belangrijk dat zijn werk de wereld rond ging. ‘Het moet gezien worden’, zo zei hij. Hij zou dan ook blij geweest zijn met de expositie die momenteel in het Nationaal Bagger Museum in Sliedrecht te zien is. De expositie kreeg de naam ‘Met volle kracht vooruit’ en is tot en met 29 september te bezoeken. Het toont waterbouwkundig werk van Jan Makkes en Jeroen Hermkens.

Weduwe Elly Makkes was donderdag 24 mei bij de opening in het museum. Op de foto naast haar staat Jeroen Hermkens. Ook voor Elly was het spannend, want naast het werk uit Museumboerderij Jan Makkes in Velserbroek, is werk te zien dat Jan voor grote bedrijven maakte. Elly Makkes vertelt: ,,Begin zestiger jaren werd Jan door graficus Eppo Doeve aangeraden om grote bouwkundige werken te tekenen en schilderen. Hij maakte diverse werken, zoals bij de aanleg van de Velsertunnel en de Wijkertunnel, maar ook de Deltawerken, de Waalhaven en de Krammersluizen in aanbouw zijn te zien. Jan ging gewoon ergens zitten met zijn ezel en maakte een tekening, pentekening of gouache. Later stapte hij met dat werk naar de directie van zo’n bouwbedrijf of naar Rijkswaterstaat die dat werk graag van hem kochten. Veel van die werken heb ik al jaren niet gezien. Uniek om ze nu in het Nationaal Bagger Museum te kunnen zien.’’

Jeroen Hermkens kreeg in 2009 van baggeronderneming Van Oord NV de opdracht hun waterbouwkundige werken over de hele wereld vast te leggen in schilderijen en litho’s. Dit werk breidt zich nog steeds uit en hiervan is een selectie te zien in het Nationaal Bagger Museum.

Wie nieuwsgierig is naar meer werk van Jan Makkes is op afspraak welkom bij Museumboerderij Jan Makkes aan Hofgeesterweg 22 a in Velserbroek. Bel voor een afspraak 023-5376227 of kijk op www.museumboerderij-janmakkes.nl. Voor informatie over het Sliedrechts museum kijkt u op www.baggermuseum.nl.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Meer dan de helft Noord-Hollanders vindt CoronaMelder nuttig
Meer dan de helft van de Noord-Hollanders vindt CoronaMelder nuttig, omdat de...
Read More
0 replies on “Werk van Jan Makkes gaat op tournee”