Wens ANBO ingewilligd: er komt simpel papieren coronapaspoort

Voor mensen zonder smartphone of computer komt er nu toch een papieren versie van het digitale coronapaspoort. ANBO heeft hier de afgelopen tijd op aangedrongen, omdat ook niet-digitale ouderen naar evenementen willen of op vakantie naar het buitenland.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft ANBO laten weten dat deze papieren versie vanaf begin juli – de exacte datum is nu nog niet bekend – telefonisch kan worden aangevraagd. Dat kan via de Covid-19 crisislijn op 0800-1351. Vanuit het buitenland kunnen mensen bellen met de centrale supportlijnen (+31 247 247 247).
Op basis van iemands BSN (burgerservicenummer) en postcode wordt dan een coronapaspoort of coronatoegangsbewijs gemaakt. Per post gaat de QR-code dan naar de aanvrager. Dat duurt ongeveer twee weken.
Als het vaccinatiebewijs niet is te vinden, bijvoorbeeld omdat de vaccinatie niet is geregistreerd bij het RIVM of de GGD, wordt dat direct aan de telefoon gezegd. Mensen kunnen dan bij de GGD of huisarts waar ze zijn geprikt controleren of de vaccinatie goed is geregistreerd.


Buiten de boot
ANBO heeft de afgelopen tijd aandacht gevraagd voor deze kwestie. De groep ouderen zonder een moderne telefoon of toegang tot een computer dreigde buiten de boot te vallen. De ouderenorganisatie stelde voor om de vaccinatie in het gele boekje te laten stempelen en dat toe te staan als bewijs. Uit een peiling van ANBO komt naar voren dat een kwart van de 60-plussers behoefte heeft aan een papieren coronapaspoort dat ze niet zelf hoeven te printen. Van deze groep noemde driekwart het gele boekje een mooie oplossing.
Inmiddels hebben veel mensen hun vaccinatie in het gele boekje laten stempelen. ANBO roept het ministerie op om een stempel in het gele boekje ook te accepteren als vaccinatiebewijs, zodat mensen deze nu niet ook nog telefonisch moeten aanvragen.
Het ministerie laat weten dat het gele boekje niet als bewijs wordt geaccepteerd, omdat het te fraudegevoelig zou zijn.

Foto: Pixabay

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Kurkuma supplement van het jaar 2019
Isa Hoes en Medina Schuurman maakten op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend dat...
Read More
0 replies on “Wens ANBO ingewilligd: er komt simpel papieren coronapaspoort”