Week van de Euthanasie: inloopbijeenkomst in Amsterdam

Het zelfgekozen levenseinde staat meer dan ooit in de belangstelling. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) houdt daarom tijdens de Week van de Euthanasie (van 7 tot en met 14 februari 2020) diverse informatieve bijeenkomsten verspreid over het land. Op woensdag 12 februari is van 13.30 tot 16.00 uur een bijeenkomst in Planetarium Meeting Center, Kromwijkdreef 11 in Amsterdam.  

Tijdens de Week van de Euthanasie wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden die de euthanasiewet biedt om regie over het eigen levenseinde te houden. De inloopbijeenkomsten bestaan uit een korte lezing over de euthanasiewet. Medewerkers van de NVVE zijn aanwezig om informatie te geven en vragen over euthanasie en keuzemogelijkheden aan het einde van het leven te beantwoorden.

Weerbarstige praktijk

Keuzevrijheid aan het eind van het leven is een groot goed in Nederland. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat 87 procent van de Nederlanders vindt dat euthanasie in bepaalde gevallen mogelijk moet zijn. Volgens NVVE-directeur Agnes Wolbert blijkt echter dat er een groot verschil is tussen wat mensen weten over een euthanasieverzoek en de weerbarstige praktijk. ,,Jaarlijks krijgt de NVVE 40.000 vragen over deze thema’s van haar ruim 172.000 leden. Veel mensen denken dat euthanasie een recht is in Nederland of dat met een wilsverklaring alles is geregeld. Dat is niet het geval. In de praktijk worden twee op de drie verzoeken afgewezen. De NVVE adviseert daarom: Neem de regie over je levenseinde en leg op tijd vast wat je wensen zijn.’’

Dat het onderwerp enorm leeft, erkent ook het ministerie van VWS, dat van 15 februari tot en met 18 maart zogenoemde ‘Huiskamergesprekken’ houdt, onder de titel ‘Dialoog over de laatste levensfase’. Het project komt voort uit het regeerakkoord, waarin is afgesproken dat het kabinet een brede discussie opzet over euthanasie, waardig ouder worden en voltooid leven. 

De toegang tot de bijeenkomst in Amsterdam is gratis, aanmelden is gewenst. Wie zich vooraf aanmeldt voor een informatiebijeenkomst ontvangt bij de bijeenkomst een gratis informatiepakket en een leuke attentie. Aanmelden kan op www.nvve.nl/weekvan

Korting op lidmaatschap

Iedereen die zich tijdens een bijeenkomst van de Week van de Euthanasie aanmeldt als lid van de NVVE ontvangt een korting van €7,50 op de eerste jaarcontributie (€15,00 i.p.v. €22,50). Leden kunnen altijd bij ons Adviescentrum terecht. We helpen bij het opstellen van wilsverklaringen, geven advies op maat, beantwoorden vragen en bemiddelen bij problemen rondom het zelfgekozen levenseinde.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Zin op Zondag

De eigentijdse variant van de kerkgang is terug: ook dit seizoen programmeren Theater...
Lees meer