Met Waterkoets op bezoek bij Waterbazen in Cruquius Museum

Stap op donderdag 13 juli of vrijdag 21 juli op de Waterkoets in het Spaarne in Haarlem, voor een vaartocht naar Cruquius Museum. Onderweg vertelt een Gildegids het bijzondere verhaal over het water, waterbeheer in verleden, heden en toekomst in de regio Haarlem. Aan boord wordt een lunch verzorgd. In Cruquius Museum is de tentoonstelling over de Waterbazen te zien en krijgt men een demonstratie van de grootste Cornish stoommachine ter wereld. Reserveringen voor het Waterkoetsarrangement kan via www.dewaterkoets.nl.

Aanleiding voor dit arrangement is de tentoonstelling Waterbazen, te zien in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, het Rijnlandshuis in Spaarndam en Cruquius Museum in Cruquius. Op deze drie belangrijke ‘waterplaatsen’ in en rond Haarlem is deze tentoonstelling van Rijkswaterstaat en de Waterschappen te zien over het waterbeheer in verleden, heden en toekomst en aan de huidige gevaren van de klimaatverandering. Waren het eind 18de en begin 19de eeuw de grote waterbazen Christiaan Brunings en Frederik Willem Conrad, betrokken bij (de oprichting van) Rijkswaterstaat, daarvoor was het de waterbaas Nicolaus Samuelis Cruquius (1678 – 1754) als waterbouwkundige wiens naam verbonden is aan het gemaal dat gebouwd werd voor de drooglegging van de Haarlemmermeer midden 19de eeuw en waar we een bezoek aan gaan brengen. De tentoonstelling loopt tot 17 september.

De vaartochten starten om 10.30 uur. Rond 13.30 uur zijn de deelnemers weer terug. Op- en afstappen aan de overkant van het Teylermuseum, Korte Spaarne tegenover nummer 23 (links van de Gravenstenenbrug). Aanmelden via info@dewaterkoets.nl. 

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Een tentoonstelling die ertoe doet
Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen?...
Read More
0 replies on “Met Waterkoets op bezoek bij Waterbazen in Cruquius Museum”