Waarom is een VCA-diploma belangrijk voor aannemers?

Engineer on a construction site discussing specifications with two workmen in overalls and hardhats as they group together around a document


VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu-Checklist Aannemers. Een VCA-cursus helpt medewerkers om tijdens het werk bewust om te gaan met hun eigen veiligheid en die van anderen, hun gezondheid en hun omgeving. Daarnaast kan een VCA-certificering of diploma ook voor de opdrachtgever nuttig zijn. Die ziet dat de aannemer die hij inhuurt adequaat en zorgvuldig te werk gaat en zijn mensen hierbij niet in gevaarlijke situaties brengt. Dat is belangrijk wanneer er binnen je bedrijf gewerkt wordt in situaties waar mogelijk veiligheids- of gezondheidsrisico’s ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de offshore-industrie of de bouw. Het is in die gevallen belangrijk om de risico’s te kennen en ook in gevaarlijke situaties te weten hoe je moet handelen.

Hoe behaal je een VCA-certificering?

Voor het behalen van een VCA-certificering of -diploma ga je naar een erkende opleider. Hier kun je een cursus volgen en vervolgens een examen afleggen om je kennis te testen. Na afloop weten jij en je medewerkers waar je tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden op kunt letten, hoe je incidenten kunt voorkomen en hoe je moet handelen in een noodsituatie. Er bestaan verschillende soorten VCA-cursussen. Zo is er de basiscursus, bedoeld voor werknemers die tijdens hun werk mogelijk in risicovolle situaties terecht komen. Ook voor leidinggevenden bestaat er een VCA-cursus: de VCA VOL (waarbij VOL staat voor ‘Voor Operationeel Leidinggevenden’). Heb je zo’n cursus doorlopen, dan leg je een VCA-examen af. Tijdens dat examen wordt getoetst of je voldoende kennis hebt opgedaan. Zowel de examens als de lesstof zijn vaak in meerdere talen beschikbaar, zoals Nederlands, Arabisch, Duits en Pools.

Een certificering behalen bij In1keerVCA

Een voorbeeld van een bedrijf dat dit soort cursussen aanbiedt is In1keerVCA. Deze opleider heeft een hoog slagingspercentage en biedt zowel dagcursussen, cursussen op locatie en e-learning aan. Daarmee is het mogelijk al binnen één dag je diploma te behalen. Slaag je niet in een keer, dan krijg je in de meeste gevallen de mogelijkheid gratis te herkansen. In1keerVCA biedt een VCA basisexamen aan waar verschillende onderwerpen aan bod komen. Zo leert de cursist hoe hij zijn werkzaamheden adequaat kan voorbereiden, bespreken en inspecteren, waar hij op moet letten tijdens de uitvoering ervan en hoe hij noodsituaties en incidenten kan beheersen.

Bedrijfscertificering

Het behalen van een bedrijfscertificering is van belang wanneer je een aannemer bent die voor diverse opdrachtgevers werkzaamheden verricht. Een VCA-certificering is van belang wanneer er zich bij deze werkzaamheden risicovolle situaties kunnen voordoen. Er wordt gekeken naar je VGM-beheersysteem en hoe het eventueel verbeterd kan worden. Ook als ZZP’er is het belangrijk een VCA-cursus te doorlopen. Zo zorg je goed voor je eigen veiligheid en gezondheid tijdens het werk. Ook laat je aan eventuele opdrachtgevers zien dat jij om kan gaan met risico’s rondom veiligheid, gezondheid en milieu. Werk jij dus in de bouw, offshore of chemie? Zorg dan dat je een VCA-certificering op zak hebt.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Wintersport met camper populair
Wintersport met de camper wint aan populariteit. Tien procent van de Nederlandse...
Read More
0 replies on “Waarom is een VCA-diploma belangrijk voor aannemers?”