Vrijheidswandeling in Haarlem onthuld

Samen met het Noord-Hollands Archief en Bevrijdingspop Haarlem hebben studenten van Hogeschool Inholland een wandeling door Haarlem ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid ontwikkeld. De vrijheidswandeling is op 3 juni van start gegaan en is officieel onthuld samen met VVV Haarlem en Haarlem Marketing.

Langs 25 locaties in Haarlem

De fysieke vrijheidswandeling voert langs 25 punten in Haarlem met een link naar (on)vrijheid of de Tweede Wereldoorlog. Zo maken het glasvenster ‘Vrede en verdraagzaamheid’ in de Grote of St. Bavokerk en een plaquette ter nagedachtenis van de Sinterklaasrazzia op station Haarlem CS deel uit van de route. 

De wandeling neemt zo’n 2-2,5 uur in beslag. De route wordt beschreven in een boekje, verkrijgbaar bij het VVV-kantoor aan de Grote Markt. Ook is de wandelroute te downloaden na het scannen van een QR-code via de app van izi.TRAVEL.

Op verschillende punten in de route zijn korte video’s te bekijken die iets over de betreffende locatie vertellen. Zo komt de route juist ook voor jongeren ‘tot leven’. David Johnson (20 jaar) maakte de video’s: ,,Ik denk normaal niet na over de geschiedenis van Haarlem. Aan veel punten in de Vrijheidswandeling fietste ik normaal gesproken zo voorbij. Ik had geen idee wat daar allemaal gebeurd is. Het maken van de video’s heeft mij veel meer van de historische context laten begrijpen. Ik weet nu dat Haarlem zo veel meer verhalen te vertellen heeft dan waar je je normaal gesproken bewust van bent.”

Prijzen voor deelnemers vrijheidswandeling

Bij deelname aan de vrijheidswandeling bestaat de mogelijkheid om enkele kennisvragen te beantwoorden. 

Wie dat doet, maakt kans op concertkaartjes van een artiest uit de line-up van Bevrijdingspop 2020 (o.a. Maan, Kris Kross Amsterdam, Danny Vera) en 5 exemplaren van Notities voor Herman, aangeboden door boekhandel De Vries Van Stockum. 

Kijk op www.bevrijdingspop.nl/vrijheidswandeling voor meer informatie.

Foto:

De onthulling van de Vrijheidswandeling. Van links naar rechts Caroline Weill-Cupin, VVV Haarlem, Anne-Marije Hogenboom, directeur Haarlem Marketing en Marjan Gielen, Bevrijdingspop. (Foto: Haarlem Marketing)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
De Noordzee wordt schoner: een kwart minder strandafval dan tien jaar geleden
Onlangs publiceerde Stichting De Noordzee de nieuwste cijfers van langdurig strandafvalonderzoek. Sinds 2001...
Read More
0 replies on “Vrijheidswandeling in Haarlem onthuld”