Voor het eerst in Amsterdam: Pop-up Museum in een verpleeghuis

Senioren gastconservatoren stellen kunstexpositie ‘Identities’ samen
Amsterdam krijgt vanaf 2 t/m 31 oktober 2018 een bijzonder Pop-up Museum met de naam ‘Identities’. Tien senioren gastconservatoren brachten ruim 100 kunstwerken bij elkaar van bekende en minder bekende kunstenaars. Voor het eerst is een Amsterdams verpleeghuis gedeeltelijk verbouwd tot museum. Pop-up Museum Identities in verpleeghuis Vreugdehof geeft het begrip ‘Identity’ een nieuwe lading. De officiële opening van Pop-up Museum Identities vindt plaats op zondag 30 september 2018 om 14.30 uur. Het adres is verpleeghuis Vreugdehof, De Klencke 111, Amsterdam.
Verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam Buitenveldert heeft haar voormalig zusterflat omgebouwd tot tijdelijke kunstexpositie, een Pop-up Museum. Tien gastconservatoren, in de leeftijd van 65-plus, stelden de expositie samen. Zij volgden daarvoor een korte opleiding bij kunstenaar Emile van der Kruk. Het thema van de expositie is ‘Identities’. De kunstwerken gaan over de vraag: ‘wie ben ik, wie is de ander en waarmee identificeer ik mij?’
“Toen ik jong was wist ik wie ik was; zeker weten. Op middelbare leeftijd dacht ik het nog steeds te weten. Maar bij het klimmen der jaren wordt de onzekerheid over wie ik werkelijk ben alleen maar groter. En nu? Nu weet ik het echt niet meer. Zeker weten!” – Gastconservator Rudolph Boshuizen
Het Pop-up Museum is vrij toegankelijk tussen 2 en 31 oktober 2018 van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De officiële opening van Pop-up Museum Identities in verpleeghuis Vreugdehof vindt plaats op zondag 30 september 2018 om 14.30 uur. Het adres is De Klencke 111, Amsterdam.
Naast de expositie van kunstwerken worden gedurende de hele maand diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Zo komt er een workshop van het Van Gogh Museum, het Kröller Müller Museum en een hiphop dansworkshop. Kunstenares Dorette Giling gaat als Artist in Residence in het verpleeghuis aan de slag. Samen met de bezoekers en bewoners maakt zij een beeld rondom het thema ‘Identities’ dat na afloop in het verpleeghuis achterblijft.
Het Pop-up Museum wordt elk jaar in samenwerking met senioren in de rol van gastconservatoren georganiseerd. Het doel hiervan is de verbinding tussen de kunstwereld en senioren te bevorderen. Veel 65-plussers zijn waardevolle kunstliefhebbers met jarenlange artistieke interesse, kennis en ervaring. Voor de vierde keer is een groep senioren getraind in de rol van gastconservator. De gastconservatoren stellen de expositie samen, geven rondleidingen en vertellen over hun persoonlijke collectie en motivatie.
Eerdere Pop-up Musea werden in Amersfoort georganiseerd en trokken steeds ruim 3.000 bezoekers. Ook in het buitenland is er interesse voor het initiatief: Museum Gallery Oldham uit Manchester wil een vergelijkbaar concept in Groot-Brittannië realiseren.
Het museum is van 2 tot 31 oktober 2018 vrij toegankelijk op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Verpleeghuis Vreugdehof, De Klencke 111, Amsterdam. Zie https://www.amstelring.nl/verpleeghuis-vreugdehof. Meer weten over het Pop-up Museum Identities? Kijk op de speciale website: www.popupmuseumidentities.nl
Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Coronavirus kan hartschade veroorzaken
Hart- en vaatpatiënten kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus en lopen...
Read More
0 replies on “Voor het eerst in Amsterdam: Pop-up Museum in een verpleeghuis”