In vier GGD-regio’s in West-Nederland verhoogd risico op ontwikkeling depressie

Depressie is de meest voorkomende mentale aandoening in Nederland. Uit de meest recente Gezondheidsmonitor blijkt dat 44% van de Nederlanders een matig of hoog risico heeft op een angststoornis of depressie. De monitor maakt ook de verschillen tussen de GGD-regio’s inzichtelijk. Zo is de kans om een angststoornis of depressie te ontwikkelen aanzienlijk hoger in de GGD-regio Hollands Midden, namelijk 50%. Ook inwoners van de GGD-regio’s Haaglanden (48,3%), Amsterdam (47,2%) en Rotterdam-Rijnmond (46,8%) lopen een verhoogd risico. In de regio Utrecht is het risico met 43,8% in lijn met het landelijk gemiddelde.

Ondanks dat in Nederland 800.000 mensen een depressie hebben, rust er nog steeds een taboe op het onderwerp. Zowel mensen met een depressie of depressieve gevoelens als dierbaren om hen heen vinden het lastig om dit onderwerp aan te kaarten. Hierdoor blijft depressie te vaak onbesproken. Dit is zonde want praten draagt bij veel mensen bij aan het herstel. Om het gesprek over depressie te starten voert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar. Bij deze campagne is er speciale aandacht voor de risicogroepen jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar). Naast aandacht voor de campagne op radio en TV, biedt Heyhelpt.nl video’s en tips om het gesprek over depressie op gang te brengen. Zowel door mensen met een depressie als omstanders.

De 23-jarige Elena uit Beverwijk heeft ervaring met depressie. Zij ervoer zelf hoe belangrijk het is om over depressie te praten. ,,Je hoeft je niet te schamen voor je situatie. Je bent niet de enige die met een depressie worstelt en erover praten met je omgeving kan enorm helpen. Voor mij heeft praten met een therapeut bijgedragen aan mijn herstel’’. Volgens Elena is er door het taboe veel onbegrip over depressie. Daarom zette zij een fotoproject ‘Stel je niet zo aan’ op over depressie en schreef zij een gelijknamig boek.
Heb je zelf depressieve gevoelens of herken je deze bij iemand om je heen? Ga naar Heyhelpt.nl voor meer informatie over signalen van depressie en tips om hierover te praten.
Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Internationaal wolevenement in Amsterdam

Op 25 & 26 mei a.s. vinden de Nederlandse Breidagen plaats in...
Lees meer