Verwante strijksextetten door Amsterdam Sinfonietta Solisten

Sinfonietta Amsterdam Photo: Marco Borggreve

Van 27 september tot 5 oktober opent Amsterdam Sinfonietta het nieuwe concertseizoen met het jaarlijkse kamermuziekprogramma. De groepsaanvoerders van het orkest spelen de eerste strijksextetten van twee bevriende componisten, Johannes Brahms en Antonín Dvořák. Een ongewone bezetting: voor het strijksextet werd pas vanaf de 19e eeuw echt geschreven. Componiste Mathilde Wantenaar maakte in opdracht van Amsterdam Sinfonietta een nieuw strijkersarrangement van de ‘Mein junges Leben hat ein End’-variaties van J.P. Sweelinck.

Johannes Brahms schreef zes van deze strijksextetten, en populariseerde zo de vorm die Boccherini zo’n 50 jaar eerder als een van de eersten gebruikte. Brahms’ Strijksextet nr. 1 staat naast die van Antonín Dvořák, met wie Brahms goed bevriend was en wiens muziek hij zeer bewonderde. De premières van beide strijksextetten gebeurden onder leiding van de violist Joseph Joachim.

De zeer productieve Jan Pieterszoon Sweelinck stond al tijdens zijn leven bekend als de ‘Amsterdamse Orpheus’. Hij schreef voornamelijk vocale muziek – onder meer Franstalige psalmliederen – en improvisaties voor orgel. Amsterdam Sinfonietta Solisten laat horen dat zijn muziek zich ook zeer goed leent voor een kamerensemble.

Op 5 oktober is het concert te zien in het Concertgebouw in Amsterdam. Meer informatie: www.sinfonietta.nl. (foto: Marco Borggreve)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Rijnland stimuleert aanleg natuur-vriendelijke oevers met subsidieregeling
Natuurvriendelijke oevers zijn belangrijk voor het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit. Om...
Read More
0 replies on “Verwante strijksextetten door Amsterdam Sinfonietta Solisten”