Verjaardag Haarlem wordt weer gevierd

Op 23 november is het 776 jaar geleden dat de stad Haarlem stadsrechten ontving. In 1245 verleende Graaf Willem II van Holland aan de inwoners van Haarlem een akte waarin allerlei rechten en plichten van de Haarlemmers ten opzichte van de landsheer, de graaf, waren vastgelegd. Dit jaar zijn er weer tal van activiteiten om dit feestje te vieren.

Vanwege de huidige maatregelen zijn de activiteiten redelijk afgeschaald om het toch mogelijk te maken dat de inwoners van de stad erbij kunnen zijn. Van 19 tot en met zondag 28 november is er een popfestival, een aantal tentoonstellingen, een bierproeverij en taart.

Indrukwekkende tentoonstellingen over de geschiedenis

In het Archeologisch Museum op de Grote Markt is de tentoonstelling Bier en Baard te zien over brouwen en drinken in vroeger tijden. Speciaal voor de verjaardag organiseert het museum ook een aantal stadswandelingen met middeleeuwse verhalenvertellers op 21 november. Wil je liever online meedoen, dan kan dat ook met de digitale wandeling die aangeboden wordt via de site van het museum.

In het Museum Haarlem is de vaste opstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ over de laatste 1000 jaar geschiedenis van de stad te zien. Ook is de tentoonstelling van Haarlemse inwoners onder de naam ‘Haarlem en Ik’. Ruim 500 zogenoemde leporello-boekjes werden door de inwoners van de stad gemaakt ter gelegenheid van de verjaardag van de stad. Nu een blijvend kunstwerk in Museum Haarlem. 

In de Hoofdwacht aan de Grote Markt is de Haarlemse Brouwerijgeschiedenis te bewonderen. Met op zaterdag 20 november een speciale bierproeverij (aanmelden via de site is verplicht, vanwege het geringe aantal deelnemers).

Jarige stad

Op de verjaardag zelf, 23 november, snijdt burgemeester Jos Wienen de verjaardagstaart aan in het NH Archief. Na 10.30 uur is iedereen welkom om daar ook de stadsrechten te zien. Ook op deze dag wordt bekend gemaakt wie de fotowedstrijd met de Haarlemvlag heeft gewonnen. Vorig jaar begonnen, uitgesteld vanwege Corona, wordt het nu tijd voor de prijsuitreiking.

Haarlem op Film in Schuur

De bijzondere documentaire die Erik Willems vorig jaar maakte ‘Haarlem op Film’ is eenmalig te zien in de Schuur. Een film die bestaat uit oude filmbeelden uit de periode 1900-2000. Een ode aan de stad die ooit filmstad van Nederland was. 

Voor meer informatie en het hele programma, ga naar www.verjaardaghaarlem.nl

Afbeelding affiche: aangeleverd

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Nomineer jouw mantelzorger voor een gratis hotelovernachting
De Nederlandse hotels van Golden Tulip en Tulip Inn hebben gezamenlijk besloten...
Read More
0 replies on “Verjaardag Haarlem wordt weer gevierd”