Vergoeding kunstgebit vanuit de zorgverzekering

Vergoeding-van-de-zorgverzekeraar-voor-het-kunstgebit

Wanneer u een kunstgebit nodig heeft, brengt dit automatisch ook een kostenplaatje met zich mee. Een belangrijke vraag die hierbij opkomt, is of de zorgverzekeraar hieraan bijdraagt. Deze vraag kan niet simpelweg met ja of nee beantwoord worden. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Bij welke zorgverzekeraar bent u verzekerd, heeft u een aanvullende tandartsverzekering en om wat voor soort kunstgebit gaat het? Dit zijn allemaal vragen die een rol kunnen spelen bij de vergoeding voor uw kunstgebit. Hier leest u alles over de vergoedingen van verschillende soorten protheses.

Verschillende protheses, verschillende vergoedingen

Het is zeker verstandig om te kijken naar zorgverzekeringen vergelijken zodra u toe bent aan een kunstgebit en kunt overstappen. Wanneer het tijd wordt voor een kunstgebit, heeft u de keuze uit verschillende soorten protheses. De vergoeding van het type prothese hangt af van een aantal factoren. Voor bepaalde protheses zijn voorwaarden gesteld om hier toch een vergoeding van de zorgverzekeraar voor te krijgen.

Volledig uitneembare prothese

Dit volledig uitneembare kunstgebit is eigenlijk de variant die we allemaal waarschijnlijk wel kennen. Het kan hier gaan om alleen een onder- en/of bovenkaakprothese. Voordat de prothese geplaatst kan worden, moeten ook de resterende tanden of kiezen uit de kaak worden weggenomen. Er worden afdrukken van de kaak genomen en de prothese wordt op maat gemaakt om een optimale pasvorm te creëren.

Vergoeding

De kosten voor deze prothese worden elke vijf jaar gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico en 25% van de kosten betaalt u zelf. Ook het trekken van de resterende kiezen en tanden wordt niet gedekt door de basisverzekering. Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, dan bestaat de mogelijkheid om de eigen bijdrage (iets anders dan het eigen risico) en het trekken van de tanden en kiezen alsnog vergoed te krijgen. Soms voor een deel, maar het kan ook zijn dat alles wordt vergoed. Het is verstandig om de vergoedingen van verschillende verzekeringen en verzekeraars te vergelijken.

Klikgebit

Hierbij gaat het om een prothese waarbij eerst de implantaten in de kaak moeten worden geplaatst waar de prothese op kan worden bevestigd. Hierdoor zit het kunstgebit steviger vast. In de kaak mogen geen tanden of kiezen meer zitten voordat de implantaten worden geplaatst. De prothese moet op maat worden gemaakt.

Vergoeding

Ook hier wordt het trekken van de resterende tanden en/of kiezen niet vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten voor het klikgebit worden wel deels vergoed, maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Niet iedereen krijgt deze vergoeding, u komt hier alleen voor in aanmerking als de kaak flink geslonken is door het dragen van een normaal kunstgebit. Behalve eigen bijdrage, betaalt u ook eigen risico voor het klikgebit. U betaalt een eigen bijdrage van 8% voor de bovenkaak en 10% voor de onderkaak. Met een aanvullende verzekering kunt u mogelijk de eigen bijdrage vergoed krijgen en eventueel de kosten voor het trekken van tanden en/of kiezen. Het is verstandig om uw zorgverzekeraar eerst naar de voorwaarden te vragen voor de daadwerkelijke vergoeding van het klikgebit.

Gedeeltelijk kunstgebit

Hier gaat het om een prothese met een paar tanden en/of kiezen die in de mond wordt geplaatst. Het is dus een aanvulling op uw eigen gebit. Bij deze mogelijkheid kunt u kiezen uit twee soorten protheses, namelijk het ‘plaatje’ van hars met tanden en/of kiezen eraan en een frameprothese met tanden en/of kiezen in een metalen basis.

Vergoeding

Een frameprothese valt niet onder de basisverzekering, en vaak voor een deel onder de aanvullende verzekering. Het kan zijn dat uw verzekeraar hier voorwaarden aan stelt. Het is dus belangrijk om vooraf bij de zorgverzekeraar te informeren. Neem bij twijfel altijd even contact op met uw eigen zorgverzekeraar of de zorgverzekeraar die u op het oog heeft.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Stadsschouwburg Haarlem opent seizoen met KENAU, een muzikale zomerkomedie in de buitenlucht
De Haarlemse Stadsschouwburg opent het culturele seizoen in de buitenlucht: vanaf 16...
Read More
0 replies on “Vergoeding kunstgebit vanuit de zorgverzekering”