Verdwenen NACO-huisje komt terug

Aan de IJ-zijde van het Amsterdamse Centraal Station stond op één van de steigers  dit bijzondere houten gebouw van Amsterdamse School architect Guillaime La Croix. Het werd in 1919 gebouwd in opdracht van ‘J.G. Koppe’s Scheepsagentuur’ en in 2004 tijdelijk verplaatst naar Zaandam. Stadsherstel Amsterdam wil dit unieke monument met al haar pracht en praal  met hulp van donateurs terugbrengen naar Amsterdam. En dat is gelukt.

Het rijksmonument heeft veel mooie momenten gekend. Het bezoek van Churchill en Koningin Wilhelmina was een onbetwistbaar hoogtepunt. Maar in 2004 moest het huisje plaats maken vanwege grootscheepse bouwactiviteiten achter het Centraal Station. Het monument werd veiliggesteld door het goed in te pakken, op een ponton te zetten en naar Zaandam te verschepen. Daar stond het jarenlang te vereenzamen op een industrieterrein. De restauratie van het houten pand met prachtige maar zeer kwetsbare Amsterdamse School details is zeer kostbaar maar het huisje is zeer zeker het behouden waard.

De gemeente Amsterdam draagt de kosten voor de terugkeer van het monument en Stadsherstel kan het monument kopen dankzij een grote donatie van haar vriendenvereniging. Maar het volledige bedrag voor de restauratie was er nog niet. De ontbrekende 100.000 euro is dankzij een crowdfunding-actie nu binnen. Foto: Bernard Eilers 1920.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Diabetes, wat is het, wat zijn de oorzaken en de symptomen?
Wat is diabetes? Uit de voedingstoffen die we tot ons nemen maakt...
Read More
0 replies on “Verdwenen NACO-huisje komt terug”