Veiligheids10Daagse om ouderen weerbaar te maken tegen criminaliteit

Onlangs sprak minister Grapperhaus met de Tweede Kamer over criminaliteitsbestrijding. Daarbij werd specifiek aandacht besteed aan maatregelen om te zorgen dat minder ouderen slachtoffer worden van High Impact Crimes. High Impact Crimes zijn zeer ingrijpend voor slachtoffers, want het gaat om woninginbraken, geweld, straatroof en overvallen. ANBO werkt nauw samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid om ouderen weerbaarder te maken: met veiligheidschecks bij senioren thuis en met de Veiligheids10Daagse die ANBO vanaf 30 maart organiseert.


Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: ,,Uit cijfers blijkt dat het aantal slachtoffers van High Impact Crimes van 65 jaar of ouder in de afgelopen drie jaar met circa 17 procent is afgenomen. Dat is goed nieuws. Toch waren er in 2018 nog 16.597 oudere slachtoffers. ANBO doet er daarom alles aan om ouderen weerbaar te maken. Dat doen we door advies te geven hoe mensen hun woning (nog) beter kunnen beveiligen, een babbeltruc kunnen herkennen en weten hoe ze moeten reageren als iemand aanbelt en om hulp vraagt. Maar ook hoe ouderen veilig online actief kunnen zijn en geen slachtoffer worden van bijvoorbeeld phishing of andere online criminaliteit.”


Verschillende workshops over veiligheid

Samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de Politie, de Rabobank, ABN AMRO, Google, ING, Interpolis, Startpagina.nl, gemeenten en de Risk Factory’s in Twente en Venlo organiseert ANBO voor de derde keer de Veiligheids10daagse voor senioren. Minister Ferd Grapperhaus trapt de Veiligheids10Daagse op 30 maart 2020 officieel af in Den Haag.


Voor alle ouderen in Nederland

Vanaf 30 maart t/m 16 april kunnen ouderen in Leeuwarden, Hoofddorp, Tilburg, Apeldoorn en nog vele andere plekken in het land verschillende workshops volgen op het gebied van veiligheid: over het voorkomen van babbeltrucs, woningbeveiliging, veilig online betalen, de rol van de wijkagent en nog veel meer. Het is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op: www.anbo.nl/veiligheids10daagse-2020

Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
,
Meer van Redactie Pluswijzer

Sytse Buwalda zingt Schubert

Tegen het einde van zijn korte leven componeerde Franz Schubert Winterreise, een...
Lees meer