Vashe zdoróvj

Vashe zdorovj

Welke alcoholhoudende drank is nu gezond en welke niet? Is wodka beter dan whisky of bier? Het met mate drinken van alcohol kan positieve effecten hebben op het fysiek én mentaal gestel. 

Rode wijn

Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen, versterkt het hart en kan zelfs de kans op kanker verkleinen. Het beste is rode wijn omdat bij witte wijn suiker wordt toegevoegd. Bier doet hetzelfde voor het hart. Ook matige bierdrinkers lopen minder risico op hartziektes. Een matige inname van alcohol heeft veel pluspunten.

wodka

Wodka wordt gestookt uit verschillende soorten granen en aardappels. Door gisting en destillatie wordt een drank verkregen met een alcoholpercentage tot maximaal 95%. Deze alcoholrijke vloeistof wordt opgeslagen in tanks met houtskool waardoor alle geuren en onzuiverheden verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat wodka puur en natuurlijk is. Vervolgens wordt het gefilterd en verdund tot een alcoholpercentage van rond de 40%. Het bijzondere aan wodka is dat het geen rijpingsproces nodig heeft. Als het uit de destilleertank komt, wordt het direct gebotteld.

Kwaliteit
Op de markt zijn er allerlei wodkamerken zoals Smirnoff en de exclusieve merken zoals Beluga en grey goose. De meeste wodka’s worden geproduceerd in de Verenigde Staten of Duitsland. Parliament en Russkiy Standard zijn typische Russische merken. Naast de herkomst is het alcohol percentage belangrijk. Hoe lager het alcohol percentage hoe meer de wodka is verdund en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Wodka is te verkrijgen in de alcoholpercentages 37,5 tot 75. De rus drinkt de wodka puur op kamertemperatuur, maar velen drinken pure wodka koud in kleine glaasjes van 50 milliliter. Wodka leent zich erg goed voor het maken van cocktails. Beroemd is de screwdriver; de mix van wodka met sinaasappel.
Matig gebruik van alcohol kan veel goeds doen. Zo doet een slok wodka wonderen voor je adem. Ook de Russen proosten graag op hun gezondheid en zeggen bij het heffen van hun glas dan ook Vashe zdoróvj.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Maisdoolhof weer open

Beverwijk – Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft ook dit jaar weer...
Lees meer