Vakantievieren én tegelijk goed doen

Betekenisvol reizen is in opkomst: op vakantie gaan met een doel dat groter is dan alleen het eigen uitrust-genot. Een reis die goed doet voor mensen, dieren, natuur en cultuur.  Tegelijkertijd groeit de behoefte aan een vakantie die persoonlijker, unieker en zinvoller is. Dat concludeert trendwatcher Tessa aan de Stegge uit haar jaarlijkse onderzoek naar reistrends.

Iets betekenen voor een ander geeft voldoening, maar is op het gebied van reizen ook hard nodig. Toerisme is voor bijna de helft van de armste landen ter wereld een primaire inkomstenbron en bovendien is wereldwijd een op de tien mensen werkzaam in toerisme, aldus de World Tourism Organization. Aan de Stegge: ,,Reizen heeft een enorme impact en ik zie dat zowel de reiziger
als de branche zich hiervan bewuster wordt. De betekeniseconomie rondom reizen krijgt steeds meer vorm. Er worden allerlei initiatieven ondernomen voor reizen op een manier die beter is voor alle betrokkenen. De focus ligt op spreiding van de drukte, een eerlijke prijs en het milieu minder belasten. Het Travel Lab van sociaal ondernemer Marius Appelman, een broedplaats voor nieuwe toekomstbestendige reisconcepten, is daar een voorbeeld van.”

Volgens Aan de Stegge willen we steeds liever ergens ‘zijn’ dan ‘bezoeken’. Ook groeit de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en iets goeds doen als we dan toch die onvermijdelijke voetafdruk achterlaten. Zo goedkoop mogelijk je vakantie regelen, zonder rekening te houden met de plek waar je te gast bent of hoe je er komt, past niet bij deze tijd waarin verduurzaming een groot maatschappelijk thema is, vindt ze. Uit recent onderzoek van onderzoeker Simon Kuijpers blijkt dat mensen bereid zijn anderen te helpen, maar dat ze er wel iets voor terug willen, zoals hindernissen overwinnen, uitgedaagd worden, persoonlijke ontwikkeling. Aan de Stegge:,,Die verdieping die we zoeken brengt ons ook op de vraag: Als we dan toch zoveel reizen, hoe zorgen we er dan voor dat we dat doen op een manier waar iedereen wat aan heeft?”

Aan de Stegge is van mening dat op een goede manier reizen anno 2018 weinig moeite hoeft te kosten en deelt de tips uit haar onderzoek. ,,Gedraag je niet als massatoerist, ga tijdens je reis van de gebaande paden. Wie van mening is dat de bestemming ook moet meeprofiteren van jouw reis, boekt z’n vakantie bij een reisorganisatie die met een deel van de winst bijdraagt aan
een lokaal project. Kies als je vliegt voor CO2-compensatie, koopjesjagen, maar wel tot op zekere hoogte. Werk mee aan lokale projecten of doe vrijwilligerswerk tijdens je vakantie. Groen verblijven? Kies ook eens voor een eco-accommodatie. BookDifferent helpt je om een hotel te vinden dat duurzaamheid belangrijk vindt. Ga je roadtrippen? Je huurt je camper rechtstreeks van de eigenaar via een deeleconomisch platform zoals Camptoo zodat het voertuig niet ongebruikt blijft. Ga op pad met lokale gidsen, eet bij lokale restaurantjes en logeer eens bij mensen thuis in een homestay.”

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Uitgewoond, serie over het verborgen leed van bejaarden
De serie Uitgewoond beleefde onlangs haar première online, maar wordt nu ook...
Read More
0 replies on “Vakantievieren én tegelijk goed doen”