Vakantie in Friesland

Vakantie in Friesland
Vakantie in Friesland

Door de Corona is het stil op de Waddeneilanden. Geen mensen die de zeehonden gaan bekijken en geen tiendaags cultureel festival Oerol op Terschelling die in juni vorig jaar door ongeveer 50.000 bezoekers werd bezocht.

Waddeneilanden

Texel en Terschelling zijn de grote Waddeneilanden waar de meeste toeristen naar toe trekken. Vlieland en Schiermonnikoog hebben een zekere exclusiviteit en Ameland is wat onbekender. Ameland heeft ten opzichte van Vlieland en Schiermonnikoog het nadeel van autoverkeer, maar het is groter dan die eilanden en heeft meer natuurschoon te bieden. Langs het wad en door de duinen zijn er mooie fiets- en wandeltochten te maken. Je kunt fietsen langs de Waddenzee naar de westkant naar Hollum, of naar het oosten, richting het natuurgebied Het Oerd. Ameland heeft 3.500 bewoners en jaarlijks 550.000 gasten.

Vaste land

Friesland heeft meer te bieden als de eilanden. Het is een provincie wat garant staat voor een fijne fietsvakantie. De natuur is schitterend zoals het coulisselandschap in de Noardlike Fryske Wâlden of de bosrijke gebieden rondom Nationaal Park Drents-Friese Wold. Friesland kent veel dorpskernen met terrasjes, historische panden en aparte winkelstraten. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de Friese elf steden, met elk een ander karakter. Om deze steden te bezoeken is er een Elfsteden fietsroute aanwezig. Specifieke fietsrouten zijn het Kerspelpaad van 44 kilometer of een lange fietstocht van 144 kilometer door de Noardlike Fryske Wâlden.


Vakantiehuis

Er zijn talrijke accommodaties in Friesland: hotels, vakantievilla’s, stacaravans en campings. Bij Vakantiehuisje Friesland kun je terecht voor een uitstekend verblijf in deze mooie provincie. Verblijf je in een vakantiehuisje in de buurt van Harlingen, dan kun je gemakkelijk de oversteek maken naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Vanuit de Harlinger haven vertrekt namelijk de veerboot naar deze eilanden.
Het is op de Waddeneilanden veel vaker mooi weer dan de weersvoorspellers beweren. In het algemeen is het op de eilanden in de zomer zonniger dan aan de wal. Statistisch is gebleken dat het op de Waddeneilanden minder regent dan in de rest van het land.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Schenking schilderij Ferdinand Bol: bijzondere steun voor Museum Het Rembrandthuis
Net als zoveel musea en culturele instellingen in Nederland heeft Museum Het...
Read More
0 replies on “Vakantie in Friesland”