Twee pas ontdekte vrouwenportretten Piet Mondriaan bijeen in Stedelijk Museum Alkmaar

De tentoonstelling Mysterie Mondriaan in Stedelijk Museum Alkmaar met het recent ontdekte portret van Aletta de longh wordt vanaf verrijkt met een tweede pas ontdekt werk van Piet Mondriaan: het portret van Elisabeth Sophia Maria Cavalini uit 1901. Het vroege portretschilderij van Mondriaan dook op bij de taxatie van een inboedel. De ontdekking kwam onlangs uitvoerig in het nieuws.

De jonge Mondriaan maakte het portret in opdracht van Cornelis Bergman, een succesvol koffiehandelaar uit Amsterdam met wie Mondriaan goed bevriend was. Kort na voltooiing van het schilderij trad Cornelis Bergman in het huwelijk met de geportretteerde. Het schilderij was zeer waarschijnlijk een huwelijkscadeau van Bergman aan Elisabeth Cavalini.

Na 118 jaar in privé familiebezit te zijn geweest is het schilderij van de jonge Mondriaan nu voor het eerst in een museum te zien, samen met het portret dat de kunstenaar in 1908/1910 maakte van Aletta de Iongh. De tentoonstelling Mysterie Mondriaan toont deze indrukwekkende portrettekening in combinatie met andere schilderijen en tekeningen, die Piet Mondriaan in dezelfde periode maakte.

De focustentoonstelling met de twee pas ontdekte vrouwenportretten van Mondriaan is in Alkmaar te bezichtigen tot en met 10 maart in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1 in Alkmaar. Open dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. (Foto: aangeleverd)

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Kunst en religie als verbinding

De komende weken vindt een bijzondere tentoonstelling plaats in de historische Kloostergangen...
Lees meer