Tips bij het verdelen van een erfenis

Tips-bij-het-verdelen-van-een-erfenis

Het liefst denk je er niet aan: een erfenis verdeling. Vroeg of laat komt het toch op je pad en moet je erover na gaan denken. Of je dat nu wilt of niet. Bij het verdelen van een erfenis denken we al snel aan het verdelen van spullen, maar houd hierbij rekening dat schulden ook behoren tot een erfenis.

Wij geven je graag een aantal handige tips om dit proces zo prettig mogelijk te doorlopen. Want eerlijk is eerlijk: hier zit niemand op te wachten!

Is er een testament? Lees dit dan eerst goed door!

De eerste stap in het proces is het testament. Hierin staat wie de erfgenamen zijn en welk deel zij dan ontvangen. Het is als nabestaanden fijn om te weten waar je aan toe bent, want het verwerken van een overledene is al moeilijk genoeg! Is er wel een testament aanwezig, maar staan hierin niet de erfgenamen benoemd? Dan zijn het vaak de (geregistreerde) partners en kinderen die aanspraak maken op de erfenis. Dan heb je nog een ander geval: er is helemaal geen testament aanwezig. In dit geval spreken we over een wettelijke verdeling van de erfenis. Het basisprincipe van de wettelijke verdeling is eenvoudig: de langstlevende echtgenoot (of partner) ontvangt de volledige nalatenschap.

Bepaal de waarde van de nalatenschap

Zoals we al eerder benoemden, kijken mensen vaak eerst naar alle spullen die verdeeld moeten worden. Maar denk hierbij ook aan banktegoeden (of schulden) en spaar- en verzekeringspolissen. Het is belangrijk om alle kostbare zaken in kaart te brengen, zodat dit duidelijk en overzichtelijk is. Naast kostbare zaken bestaat er wellicht ook nog die ene antieke vaas van oma die nog maar €20,- waard is. Financieel gezien heeft deze misschien geen waarde meer, maar emotioneel gezien wel. Maak dus ook een lijstje met emotionele kostbare bezittingen die jullie onderling willen verdelen.

Dus eigenlijk zorg je ervoor dat zowel de bezittingen als de schulden in kaart worden gebracht.

Op welke manier wilt u de erfenis verdelen?

Als eenmaal alle bezittingen en schulden in kaart zijn gebracht, is het de bedoeling dat alles eerlijk wordt verdeeld. Vaak wordt dit in goed onderling overleg van de erfgenamen gedaan op basis van emotionele waarde, maar het kan natuurlijk voorkomen dat dit niet mogelijk is. Je kunt er dan ook voor kiezen om de verschillende producten van de inboedel te laten taxeren. Er wordt dan een verdeling van de inboedel gemaakt op basis van de marktwaarde van de producten. Daarnaast heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om kostbare zaken te verkopen. De opbrengst kun je dan onderling verdelen.

Verdeel het geld eerlijk

Het geld verdelen is vaak een van de laatste stappen van het proces en gebeurt meestal pas een paar maanden nadat iemand is overleden. Zoals we hierboven al aangaven, zijn er ook nog lopende rekeningen die gewoon betaald moeten worden, abonnementen die moeten worden opgezegd en afbetaald en noem maar op! Daarnaast dient er ook erfbelasting betaald te worden over de erfenis. Pas als dat allemaal geregeld is, dan wordt er een overzicht gemaakt van het te verdelen geld. Er komt veel bij kijken, dus vergis je daar niet in! In deze zware emotionele tijd staat je hoofd hier vaak helemaal niet naar. Je kunt er ook voor kiezen om alles uit te besteden, zodat je jezelf meer tijd en rust geeft om te kunnen rouwen. Iedere partij is erbij geholpen als de verdeling op een eerlijke manier gebeurt.

Voorkomen is beter dan genezen

Niet is zo vervelend als een uit de hand gelopen erfenis verdeling. We willen allemaal dat het in één keer goed verloopt, maar de praktijk wijst nog wel eens uit dat dit ook anders kan. Er ontstaan dan familieruzies waar je zelf niet meer uitkomt. In dat geval is het zeer zeker verstandig om de hulp van een erfrechtspecialist in te schakelen.

Zorgen zijn er altijd bij een erfenis, maar een erfrechtspecialist kan jou heel goed begeleiden en voor een groot deel ontzorgen in deze moeilijke tijd. Wel zo’n fijn idee, toch?

Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Midzomernacht met een veldcollege van boswachter Arjan Postma

Beleef zaterdag 24 juni een midzomeravond in Scandinavische stijl op Bezoekerscentrum De...
Lees meer