Tien jaar Little Free Library, gevierd met boekenjacht

Boekenkastjes met gratis boeken, overal ter wereld

Boekenkastjes overal ter wereld in steden of dorpen, waar je gratis boeken kunt doneren of boeken uit kunt lenen om te lezen. Een prachtig initiatief en al jaren een beproefde succesvolle receptuur, ook in Nederland. Speciaal voor plekken waar geen bibliotheek is, waar mensen moeilijk bij de bibliotheek kunnen komen of waar mensen weinig geld te besteden hebben voor boeken. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de non-profitorganisatie Little Free Library, waarvan de hoofdzetel gevestigd is in de Verenigde Staten, in Hudson, Wisconsin. Op dit moment zijn er meer dan 75.000 van deze boekenkastjes te vinden in 88 landen. En het mooie is ook nog dat de inhoud van deze boekenkastjes regelmatig ververst wordt.

Doel
Little Free Library stelt zich als doel de liefde lezen te bevorderen en door het plaatsen van deze kastjes een bijdrage te leveren aan de gemeenschap, ongeacht de leeftijd of achtergrond. Uit onderzoek van de organisatie bleek dat maar liefst 61% van de lage inkomensgroepen uit geldgebrek niet de mogelijkheid heeft boeken te bieden of boeken thuis heeft staan. Hier weet Little Free Library met hun boekenkastjes handig op in te springen. Zodoende krijgt iedereen de mogelijkheid om te lezen en om zijn of haar kennis te vergroten.
Het eerste boekenkastje werd in Wisconsin geplaatst in 2009. Het succes was zo groot, dat het concept van Little Free Library zich wereldwijd al snel als een olievlek uitbreidde en overal werd overgenomen. Zelfs op het station midden in de Japanse stad Tokyo is zo’n boekenkastje te vinden.

Boekenjacht
Omdat Little Free Library dit jaar tien jaar bestaat, wordt dit op diverse plekken in de wereld gevierd met een zogenaamde boekenjacht. Zoals bijvoorbeeld in Diano Roncagli, een klein dorpje in de heuvels van Italië. Roncagli ligt wat geïsoleerder en verder van de grotere plaatsen waar een bibliotheek gevestigd is, dus wordt hier door de dorpsbewoners gretig en dankbaar van het boekenkastje gebruik gemaakt, dat zich bevindt op het dorpsplein. Ook worden hier regelmatig boeken gedoneerd, zodat het kastje steeds weer andere boeken weet te bieden.

Tanja Rosso, Lara Liserre, Vincenza Martini en Silvia Fenoglio organiseren hier sinds jaar en dag zo’n boekenjacht voor de dorpbewoners. Deze keer ook om het tienjarig bestaan van Little Free Library te vieren en het concept ludiek onder de aandacht te brengen. En met succes. De boekenjacht bestaat uit een puzzeltocht door het dorp. Twee teams worden samengesteld die onderling tegen elkaar strijden. De twee teams krijgen een plattegrond mee met de looproute en lopen in tegenovergestelde richting van elkaar om elkaar niet voor de voeten te lopen. Op diverse plekken staat een persoon uit het dorp, die wat voorleest uit een boek uit het kastje en daarover een vraag stelt, die ook gerelateerd aan het dorp of de plek kan zijn. Bij het juiste antwoord van het team, krijgt de teamcaptain een envelop overhandigd met de volgende aanwijzing. Het team dat alle antwoorden goed heeft en het eerste aankomt bij het boekenkastje, is de winnaar.
De puzzeltocht wordt vaak afgesloten met wat drankjes en een buffet, waarbij de hele dorpsgemeenschap, inclusief de burgemeester, aanwezig is. De dorpsbewoners hebben dan zelf een lokale lekkernij gemaakt voor het buffet. Een leuke, gezellige en leerzame bijeenkomst dus, zo’n boekenjacht. Misschien leuk om eens bij u in de buurt te organiseren, wie weet?

Wilt u meer weten of wilt u weten of er een Little Free Library bij u in de buurt is? Of wilt u zelf misschien boeken doneren? Op de website van Little Free Library (in het Engels) vindt u alle informatie: er is een wereldkaart op te vinden waar al deze boekenkastjes zich ter wereld bevinden en waar u zich kunt inschrijven:  www.littlefreelibrary.org

Tekst en foto’s: Bart Jonker.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
, , ,
More from Redactie Pluswijzer
Onderzoek KBO-PCOB: Meerderheid 50-plussers wil coronavaccin
Bijna driekwart (71%) van de 50-plussers die nog geen coronavaccin heeft gekregen,...
Read More
0 replies on “Tien jaar Little Free Library, gevierd met boekenjacht”