Thuis zingen op een koor

Voor wie actief van zingen houdt, opgelet: deze maand is het voor iedereen mogelijk mee te doen met een vernieuwend zangproject, ongeacht het tijdstip en vanaf elke verblijfslocatie. Zelfs vanuit het buitenland is actief deelnemen mogelijk. 

Voor dit eerste online zangevenement in Nederland worden 1000 zangers en zangeressen gezocht die bereid zijn een tweetal prachtige zangcomposities te leren. Ervaring is niet vereist en er wordt geen stemtest afgenomen. Het gaat om “The seal lullaby” van Eric Whitacre en “Sure on this shining night”van Morten Lauridsen. Als eindresultaat worden twee visuele registraties gemaakt.

Na de inschrijving voor “Zin in Zingen 2019” komt er een e-mailbericht met daarin een startpakket. Dit pakket bevat allereerst alle benodigde bladmuziek. Verder zitten in dit pakket alle studiehulpen voor elk stemtype, van sopraan t/m bas. Het is daarmee mogelijk meteen met oefenen te beginnen van de eigen partij. En tenslotte zitten er totaalopnames van deze composities bij zodat je kunt horen hoe de stukken moeten klinken. 

De volgende fase bestaat uit vier koorrepetities die worden georganiseerd. Natuurlijk zijn al deze repetities (of een deel daarvan) persoonlijk te bezoeken. Maar de afstand tot een repetitielocatie kan een belemmering zijn. Daarom kan elke repetitie ook online gevolgd worden; vanaf elke locatie (zelfs vanuit het buitenland) en op elk gewenst tijdstip. Het enige wat nodig is, is een smartphone, tablet of computer en een WiFi-verbinding. Op deze manier ben je “live” bij een echte repetitie, samen met een echt zangkoor en een dirigent/pianist. Hiermee is al jarenlang ervaring opgedaan. Het effect is precies hetzelfde als het in persoon bezoeken van de repetities. Online-deelnemers van eerdere zangprojecten hebben zeer goede ervaringen met dit unieke concept dat ontwikkeld is door koordirigent Robert Bakker.

Vervolgens worden op zondagmiddag 29 september professionele video-opnames gemaakt van de uitvoering van de composities. En in oktober is het mogelijk van achter de laptop of telefoon met camera de stukken in te zingen. Ook weer vanaf elke lokatie. Deze persoonlijke beelden worden daarna verwerkt in de video’s die in september zijn opgenomen. Een technisch hoogstandje. Het eindresultaat wordt aan elke deelnemer aangeboden en op YouTube gepubliceerd.

Meer informatie en de mogelijkheid om mee te doen is te vinden op www.hetvoicecompanykoor.nl onder “Zin in Zingen 2019”. Aanmelden kan de hele maand september. 

Op de foto dirigent Robert Bakker (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Tentoonstelling over onderzoek naar verdwenen kastelen in Huis van Hilde
Castricum – Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen...
Read More
0 replies on “Thuis zingen op een koor”