The Spirit of Gambo speelt John Jenkins op renaissancegamba’s in Haarlem

Het Nederlandse gambaconsort The Spirit of Gambo, geleid door Freek Borstlap, trekt in maart 2019 door het land met een concertreeks rond de consortmuziek van John Jenkins (1592-1678). Het ensemble is daarbij op zaterdag 9 maart te horen in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem. Vooral het instrumentarium van deze groep is bijzonder: ze spelen op renaissancegamba’s die alle door dezelfde maker – ensemblelid Gesina Liedmeier – zijn gebouwd. Daardoor is de klank perfect op elkaar afgestemd.

John Jenkins is veruit de meest productieve componist van ensemblemuziek uit de Engelse renaissance. Hij componeerde veel muziek voor een complete set gamba’s van groot tot klein, die populair was onder mensen uit de hogere klasse. The Spirit of Gambo selecteerde Jenkins’ mooiste ayres, fantasia’s en pavans – stukken die ook een inspiratie zouden zijn voor latere barokcomponisten zoals Bach, Rameau, Telemann en Marais. ‘De polyfone consortmuziek uit de zestiende eeuw blikt terug én vooruit,’ aldus Borstlap. ‘Deze twee aspecten zijn verenigd in de muziek van Jenkins.’

Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België. (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Geld voor vrijwilligersgroepen met een groen idee

Regio – Er is geld beschikbaar voor Noord-Hollandse vrijwilligersgroepen met een goed...
Lees meer