Teststraten coronavirus voor veel ouderen slecht bereikbaar

Iedereen die gezondheidsklachten heeft, kan zich laten testen in een coronateststraat. Maar dat is nog niet zo eenvoudig voor mensen die slecht ter been zijn of geen auto hebben. Veel coronateststraten zijn namelijk niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer en voor mensen zonder auto. De GGD test mensen wel thuis, maar alleen in uiterste nood en in bepaalde regio’s. Daarom pleit ANBO ervoor dat thuis testen overal in Nederland mogelijk is en aan wordt geboden als iemand niet mobiel is.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: ,,Op dit moment gaat het in het nieuws vooral over het aantal besmettingen. Maar daar begint het natuurlijk niet mee. Het eerste dat moet gebeuren, is dat iedereen die klachten heeft, getest kan worden. En dat is nu niet het geval. Want mensen die slecht ter been zijn en/of geen auto hebben, kunnen nu niet of niet eenvoudig bij een coronateststraat komen. Dat geldt dus voor veel senioren en mensen met een beperking. En als je klachten hebt, ga je natuurlijk ook niet bij iemand in de auto zitten, want dan bestaat de kans dat je die persoon besmet.”

Thuistest moet overal in Nederland mogelijk zijn

Den Haan: ,,We krijgen bij ANBO telefoontjes van mensen die zich willen laten testen, maar geen afspraak maken, omdat ze niet weten hoe ze bij de coronateststraat moeten komen. Zij weten niet dat de GGD ook thuis een test kan afnemen. Dat wordt niet duidelijk gecommuniceerd en het wordt ook niet aangeboden als iemand belt voor een afspraak.”


Ze vervolgt: ,,Wij vinden dat iedereen die niet mobiel is, thuis getest moet kunnen worden op het coronavirus. Bijvoorbeeld met een mobiele testbus of een samenwerking met thuiszorgorganisaties die toch (vaak dagelijks) bij oudere mensen thuis komen. Ik vind het mooi om te zien dat dat er in Zeeland en Brabant gekeken wordt naar deze mogelijkheden. Maar wat ons betreft moet dit in heel Nederland mogelijk zijn. Zodat iedereen getest kan worden.” (Foto: Fernando Zhiminaicela via Pixabay)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Internationale kunstenaarsweek Ezels en Kwasten

Van 11 tot en met 20 mei wordt in Wijk aan Zee de...
Lees meer