Tentoonstelling: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog

Vanaf 14 april is de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog’ te zien in PIT Veiligheidsmuseum in Almere. De tentoonstelling loopt tot en met 4 november 2018.
Met de bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland vanaf mei 1940 kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie. Enerzijds moest zij de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moest zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland (zwart) en verzet tegen Nazi-Duitsland (wit) zat een groot grijs gebied. Hoe ging de Nederlandse politie om met de toenemende onderdrukking?

Aan de hand van objecten, documenten, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling een genuanceerd beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. In video-interviews geven politiemensen van nu reactie op politiemensen van toen en geven zij voorbeelden van eigen dilemma’s waar zij mee geconfronteerd worden. De objecten van de tentoonstelling komen uit de Nationale Collectie Politie en de Collectie Kalf.

De tentoonstelling is van 14 april tot en met 4 november 2018 te zien bij PIT Veiligheidsmuseum. Kijk voor meer informatie op: www.pitveiligheid.nl/zwartwitgrijs  (Foto: Nationale Collectie Politie, 1943-1945).

 

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
‘A Fusion of Fashion and High Art’
De laatste week van de tentoonstelling ‘A Fusion of Fashion and High...
Read More
0 replies on “Tentoonstelling: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog”