Tentoonstelling Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen trekt al ruim 21.000 bezoekers

Nog te zien tot en met 19 mei; exclusieve rondleiding op zaterdag 11 mei

De succesvolle tentoonstelling Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen is nog te zien tot en met zondag 19 mei. Sinds 1 februari zagen al 21.285 mensen de expositie waarin aan de hand van 150 foto’s, fotoalbums en citaten van Duitse soldaten een bijzonder beeld wordt geschetst van de vijf oorlogsdagen in Nederland. Op zaterdag 11 mei kunnen bezoekers een exclusieve rondleiding krijgen door Gerard Groeneveld. Hij verzamelde veel van de foto’s die te zien zijn. 

 In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. Langs de hele Nederlands-Duitse grens trekken zwaarbewapende Duitse troepen het land binnen: te voet, te paard, op motoren, in tanks en zelfs op de fiets. Tegelijkertijd landen er parachutisten bij Rotterdam, Den Haag, de Moerdijkbruggen en Dordrecht. Op 14 mei wordt Rotterdam gebombardeerd. Op 15 mei geeft Nederland zich over. Aan Nederlandse zijde sneuvelen 2.341 soldaten en zo’n 2.200 burgers. De Duitsers verliezen 2.132 manschappen.

Van deze vijfdaagse oorlog zijn door Nederlandse burgers of soldaten nauwelijks foto’s gemaakt. Maar Duitse soldaten maken duizenden foto’s van hun veldtocht. Ze fotograferen vooral hun dagelijkse beslommeringen en zichzelf in stoere poses, maar ook krijgsgevangenen, vernielingen, contact met Nederlandse burgers, het bombardement op Rotterdam en een enkele keer de gevechten.

Interesse, verbazing en ergernis

De tentoonstelling trok inmiddels 21.285 bezoekers, van jong tot oud uit alle windsteken. Zij zijn onder de indruk, zo blijkt uit het reactieboek. Een van de bezoekers schrijft: “Zeer gedetailleerde tentoonstelling. De fotoalbums zijn te bizar voor woorden.” En een andere bezoeker: “Met interesse, verbazing en ergernis gekeken, maar een bijzondere expositie. Waard om gezien te worden.”

Gerard Groeneveld verzamelde honderden van deze foto’s uit Duitse fotoalbums. Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen is gebaseerd op het gelijknamige boek van zijn hand. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 19 mei 2019.

Kaartverkoop informatie rondleiding Nach Holland

Datum: 11 mei 2019 om 12.00 uur. Duur: 60 – 75 minuten. Toegang: €14 / €10. Kaartverkoop: www.verzetsmuseum.org (Foto’s: collectie Gerard Groeneveld)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Vissenloop: groot wandelfeest dit weekend in Velsen
Velsen – Als wandelliefhebber mag je de zesde editie van de Vissenloop...
Read More
0 replies on “Tentoonstelling Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen trekt al ruim 21.000 bezoekers”