Start van het Fortenseizoen tijdens Pasen

De spannendste forten, kastelen, bunkers en vestingsteden van de waterlinies gooien de poorten open. De start van het Fortenseizoen valt dit jaar tijdens Pasen (20 t/m 22 april), dus is er een overdaad aan brunch- en lunchmogelijkheden op avontuurlijke locaties. Kijk voor een fort bij jou in de buurt op startfortenseizoen.nl

Heel wat verdedigingswerken kregen, nadat ze hun militaire functie verloren, een horeca-bestemming. Ga voor een paasbrunch naar bijvoorbeeld: Fort Resort Beemster, Fort bij Vijfhuizen of Fort Uitermeer. Na het eten kunnen de kinderen op zoek naar eieren terwijl jij die derde gang eraf wandelt tijdens een historische rondleiding op Fort bij Abcoude of een ommetje rond de fortgracht op Fort bij Spijkerboor. Fort bij Kudelstaart staat in het teken van varen: maak een tocht met een tjalk, leer zeilen in een Optimist of maak een rondvaart naar Fort bij Aalsmeer.

Combineer zo’n smakelijk fortbezoek met een wandeling of fietstocht door het linielandschap, en je bent nog sportief bezig ook. Forten worden omgeven door kabbelend water en weelderige natuur, ideaal voor een gevarieerde wandeling waar het hele gezin van kan genieten. Het gloednieuwe Waterliniepad (350 km!) is voor het Paasweekend wat te lang, maar je kunt er altijd een stukje van lopen.

Alle groene linieroutes, uiteraard mét culinaire pitstops zijn te vinden op www.forten.nl of www.vestingen.nl

Op Pampus, een van de weinige èchte forteilanden, staat de fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ dit weekend centraal. Op gigantische doeken zijn de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien, de luchtfoto’s geven duidelijk zicht op waterrijke Hollandse polders en laten in een oogopslag de kracht van de ingenieuze verdedigingswerken zien. Ook de kids zijn met de nieuwe fotospeurtocht wel even bezig. Maak van Pasen écht wat bijzonders dit jaar! Foto: Expositie ‘Forten van Boven’ op Pampus (foto Tony Perez)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

65-plussers in Noord-Holland hebben vaakst ernstig valincident

Noord-Hollandse 65-plussers worden – relatief gezien – het vaakst opgenomen in het...
Lees meer