Start nieuwe serie Zomeravondconcerten Grote Kerk

Ook deze zomer is in de Grote Kerk Alkmaar een mooie serie Zomeravondconcerten geprogrammeerd. Tussen 10 juli en 11 september spelen om 20.15 uur bekende organisten op zowel het Van Covelens-orgel als het Van Hagerbeer/ Schnitger-orgel. De eerste editie, op woensdag 10 juli, wordt verzorgd door organist Tjeerd van der Ploeg. Hij bespeelt beide orgels en brengt o.a. muziek uit Spanje, Italië en Oostenrijk ten gehore.

Internationaal programma
Organist Tjeerd van der Ploeg speelt diverse stijlen waaronder de Spaanse muziek uit de 16e en 17e eeuw. Op het Van Covelens-orgel klinkt werk van Correa de Arauxo en de Cabezón, muziek met een geheel eigen karakter en sfeer. Daarna op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel muziek uit Oostenrijk, eerst van de 17e eeuwse wereldburger Muffat een virtuoze Toccata waarin Italiaanse en Franse elementen zich harmonieus vermengen. Vervolgens enkele koraalbewerkingen van de laat-romanticus Franz Schmidt. Na de pauze speelt hij werken van Buxtehude. Hij besluit zijn recital met Bachs’ monumentale Preludium en Fuga in e-klein BWV 548.

Entree
Het Zomeravondconcert is te bezoeken voor € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u vier concerten in uw winkelmandje, dan is het vierde concert (automatisch) gratis!

Kaasmarktconcert

Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 12 juli worden de orgels bespeeld door Martin Riccabona.

Meer informatie op : www.grotekerkalkmaar.nl (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Voorproefje Karavaan in oude garage
Karavaan presenteerde deze vrijdag in het leegstaande pand naast Koekenbier in Alkmaar,...
Read More
0 replies on “Start nieuwe serie Zomeravondconcerten Grote Kerk”