Start broedseizoen op 1 maart

Om broedende vogels maar ook konijnen, hazen en hagedissen beter te beschermen, gelden vanaf 1 maart tot en met 1 juli aangepaste regels in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. Vooral vogels met hun nest op de grond raken tijdens het broeden makkelijk verstoord. Hoe meer de vogels met rust worden gelaten, hoe groter de kans op broedsucces.

Wandelpaden tijdelijk dicht en honden aan de lijn 

In het Noordhollands Duinreservaat zijn vier wandelroutes tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in ’t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater bij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum. Voor bezoekers aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de gele route door het Kraansvlak afgesloten. Er is nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, konik paarden en Schotse hooglanders te spotten, zoals bij het uitkijkpunt aan de rand van het gebied. Loslopende viervoeters kunnen voor stress zorgen, zeker in de broedtijd. Tijdens het broedseizoen moeten honden dan ook worden aangelijnd op plekken die buiten het broedseizoen losloopgebied zijn, zoals het Bergerbos in Bergen. In het Bergerbos wordt overigens de landelijke periode van het broedseizoen (15 maart tot 15 juli) aangehouden.

Vogels centraal in het Noordhollands Duinreservaat 

Dankzij bijdragen van deelnemers aan de halve marathon van Egmond en de wandelmarathon van Egmond realiseert PWN in 2020 projecten die ten goede komen aan de vogels in het Noordhollands Duinreservaat. Vogels zijn niet alleen unieke dieren maar ook onmisbaar voor de natuur. Het duingebied kent veel bijzondere vogels zoals de tapuit en is een cruciale plek voor vogels om te eten en te broeden. Maar om hun leefgebied te beschermen hebben de vogels een extra steuntje in de rug nodig. Bij Vennewater wordt nieuw leefgebied gecreëerd voor zeldzame weidevogels. Verder realiseert PWN met het sponsorgeld o.a. een vogelwandelroute met vogelkijkschermen, draagt bij aan een monitoringsonderzoek naar de tapuit en er komt een vogeltentoonstelling over de vogeltrek in Bezoekerscentrum De Hoep. (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Sierteelt en ANBO schenken duizenden tuinplanten aan verpleeghuizen
Steeds meer verpleeghuizen hebben speciale bezoekersruimtes waar bewoners op een veilige manier...
Read More
0 replies on “Start broedseizoen op 1 maart”