Stap 17 augustus terug in de tijd op de 51e Zaanse Folkloredag

Zaandam – Traditiegetrouw wordt op de derde zaterdag van augustus de Folkloredag op de Zaanse Schans gehouden. Ga tussen 11.00 tot 16.00 uur genieten van een compleet aanbod folkloristische activiteiten in het prachtige decor van het Zaans erfgoed uit de 18e en 19e eeuw.

Ambachtsmarkt
De Folkloredag op de Zaanse Schans staat bekend om de vele ambachten die worden gedemonstreerd. Op geen enkel ander moment vind je zoveel oude ambachten tegelijk op één plaats. Verschillende beroepen van vroeger komen tot leven; van spinsters tot mandenmakers, van papierknippers tot klompenmakers.

Tijdens de demonstraties nemen de ambachtslieden je mee in het proces van bijvoorbeeld het zeildoekweven, touwslaan, het kuipen of kantklossen. Nieuwkomer dit jaar is de sokkenbreimachine. Hoewel heel vroeger sokken ‘gewoon met de hand gebreid’ werden, kun je tijdens de Folkoredag zien hoe de sokkenbreimachine werkt. Gestippeld, gestreept of gewoon effen; het breien gaat een stuk sneller met deze machine. Of kom een kijkje nemen bij Molen de Bonte Hen, daar kun je de harenmakerij aanschouwen.

Zilversmeden
Benieuwd hoe de zilversmid te werk gaat? Kom naar de demonstratie zilversmeden. Bovendien kun je hier ook zelf aan de slag. Laat al je creativiteit los op een mooi ontwerp en ga naar huis met je eigen zilverschat.

Muziek en dans
Naast alle ambachten, staat het programma ook vol met vrolijke optredens van onder meer de Zaanse trekzakkers en Onderling Genoegen. De Folkloredag is een gezellig evenement vol beleving, ambachten, zang en dans. Mis dit niet! (Foto: Mike Bink)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Nieuwe trend binnen de interieurwereld: meubels van mangohout
Mangohout heeft een kenmerkende, robuuste structuur die prachtig gevlamd is en tevens...
Read More
0 replies on “Stap 17 augustus terug in de tijd op de 51e Zaanse Folkloredag”