Stadsschouwburg Velsen wil filmtheater in ere herstellen

IJmuiden – Als het aan de directie van de Stadsschouwburg Velsen ligt, krijgt IJmuiden na jaren weer een filmtheater. In de schouwburg, wel te verstaan. Het plan lag er al een tijdje, maar wordt door de situatie rond het coronavirus nu versneld uitgevoerd. Gisteren is een grote campagne gestart om binnen een maand tachtigduizend euro bij elkaar te krijgen. Als dat lukt, kan volgens zakelijk directeur Manon Koers eind juli de eerste film worden vertoond.

De tijd dat mensen in de gemeente Velsen nog dicht bij huis naar de film konden, ligt inmiddels al jaren achter ons. Uit onderzoek blijkt echter dat die behoefte er wel is. ,,Een filmtheater staat zelfs met stip op de eerste plaats in het lijstje met culturele behoeften’’, zegt Manon Koers. Het idee om de Stadsschouwburg Velsen uit te rusten met een projector en filmdoek zal bij menig filmliefhebber het hart sneller doen kloppen. Saillant detail: het pand werd in 1939 ook gebouwd als filmtheater. De huidige functie voor podiumkunsten kwam er pas in 1963 bij. Inmiddels is het een multifunctioneel gebouw, waarin een filmtheater nog altijd uitstekend past. ,,We zijn de belangrijkste podiumkunstpresenterende instelling in IJmuiden, maar door de coronacrisis is er heel veel weggevallen. Als we volgende maand groepen van honderd mensen mogen ontvangen, is de foyer daarvoor te klein. Daar kunnen we hooguit tachtig mensen ontvangen met voldoende afstand tot elkaar. Maar naar de film gaan is een andere manier van uitgaan. Mensen die naar het theater gaan, maken er een hele avond uit van en blijven meestal na afloop wat drinken in de foyer. Filmpubliek zie je vaker direct na de film naar huis gaan. Bovendien kunnen filmbezoekers hun drankjes meenemen de zaal in. Dan is honderd bezoekers wel te doen.’’

Om filmvertoningen in de Stadsschouwburg Velsen mogelijk te maken, moeten een professionele projector, filmdoek en geluidsapparatuur worden aangeschaft. Op deze zaken is inmiddels een optie genomen. Manon Koers: ,,Als we het doen, dan moet het ook van professionele kwaliteit zijn. We kunnen het nu voor een goede prijs kopen, dat komt goed uit.’’ Ze erkent dat tachtigduizend euro een enorm bedrag is, maar: ,,Je kunt het ook anders bekijken. Het is achtduizend keer een tientje. Als achtduizend inwoners ons een tientje schenken, dan zijn we er. Wie doneert, is lid van het filmtheater. De namen van alle donateurs komen straks op het doek voorbij. Hoe we dat gaan doen, is nog een uitdaging. Maar we gaan het doen. We hebben wel voor hetere vuren gestaan!’’ De doelstelling is een zeer brede programmering aan te bieden, die vergelijkbaar is met die van de Filmhallen in Amsterdam. ,,Van filmhuis tot blockbuster, maar bijvoorbeeld ook documentaires. We willen het hele spectrum bedienen.’’ Volgens Koers is het project na de startinvestering redelijk risicoloos uit te voeren. In een maand tijd moet het geld binnen zijn, daarom is gisteren de campagne ‘Velsen fietst naar de film’ gestart. Mocht het onverhoopt niet lukken om het bedrag bijeen te krijgen, dan krijgen de donateurs hun tientje terug.

Meer informatie is op www.velsenfietstnaardefilm.nl te vinden.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Hilarische live bingo

Regio – Twee dragqueens Miss Multiple Joyce en Lucinda St. John, acteurs...
Lees meer