Sportvissers vangen veel vuil langs het Noordzeekanaal

Op vrijdagavond 22 oktober hebben sportvissers onder het motto ‘Vang5’ het zwerfvuil langs het Noordzeekanaal opgeruimd. Gewapend met vuilniszakken en vuilgrijpers is er door de sportvissers weer veel rotzooi langs het Noordzeekanaal opgeruimd. 

De buit bestond vooral uit blikjes, hout en allerlei soorten plastic. ‘Eigenlijk alles wat blijft drijven, ligt langs het kanaal’, geeft Maikel van Breugel, adviseur sportvisserij bij Sportvisserij MidWest Nederland aan. ‘Ongelofelijk dat er zoveel rommel ligt. Je ruimt toch gewoon je afval op na een dagje vissen?’ vraagt hij zich hardop af. Ondertussen groeit de hoop volle vuilniszakken gestaag. Maikel bedankt alle vrijwilligers voor het helpen en constateert tegelijkertijd dat de sportvisserij deze opruimacties al weer tien jaar organiseert. ‘Een troosteloos jubileum en het is misschien nog wel troostelozer dat onze acties nog steeds keihard nodig zijn. Waar het de laatste jaren beter ging met steeds meer milieubewuste sportvissers langs het water en minder vuil, lijkt het juist nu weer toe te nemen. Door corona vissen er nu veel meer mensen en die laten ook meer rommel achter. Daarom gaan we door met onze schoonmaakacties én met voorlichting onder het motto ‘Vang5’.

Vang5

Met de Vang5-campagne roept Sportvisserij Nederland alle sportvissers op om elke keer dat sportvissers gaan vissen rond hun stek vijf stuks afval mee te nemen óf vijf minuten afval op te ruimen.  

Door voortaan standaard wat zwerfvuil mee te nemen tijdens of na het vissen, maken en houden we samen de waterkant schoon. Sportvisserij Nederland doet met Vang5 een beroep op alle sportvissers en neemt het opruimen ook mee in al haar éigen activiteiten van viswedstrijden tot jeugdvisevenementen. 

Stichting Nederland Schoon, de belangrijkste partner van de Vang5-campagne en faciliteert de toolkit met schoonmaakmaterialen die sportvissers kunnen bestellen via www.vang5.nl.  

De actie ‘Vang5’ is een samenwerkingsverband van de georganiseerde sportvisserij. Dat zijn de IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging (IJZVV), Sportvisserij Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland, met medewerking van de gemeente Velsen.

Foto: aangeleverd

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Gezocht: nieuwe Fiets- en Wandelroute van het Jaar
In de komende maanden brandt de strijd los om de trofeeën voor...
Read More
0 replies on “Sportvissers vangen veel vuil langs het Noordzeekanaal”