SHIP is 6 juni weer open gegaan

IJmuiden – SHIP is zondag 6 juni weer open gegaan. De interactieve tentoonstelling in Velsen-Noord over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en wonen en werken in en rond het Noordzeekanaalgebied is voortaan woensdag t/m vrijdag en elke zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Vooralsnog is het alleen mogelijk om de expositie te bezoeken door van te voren een reservering te maken voor maximaal 4 personen via www.ship-info.nl. Hetzelfde geldt voor het boeken van een rondleiding met een gids, die op de genoemde dagen kan plaatsvinden van 11.00 tot 14.00 uur.

Bereikbaarheid

Het sluizencomplex in IJmuiden is inmiddels weer open voor (brom-)fietsers en voetgangers. SHIP adviseert bezoekers een mooie dagtrip te maken en op de fiets naar de experience te komen. Wie toch met de auto komt, bereikt SHIP prima via Velsen-Noord.

Wat is er te zien

SHIP toont op dit moment parallel aan de vaste opstelling een expositie over selectieve onttrekking in samenwerking met Rijkswaterstaat. 

De bezoeker ziet hier hoe via de sluizen in het Noordzeekanaal zout water het Noordzeekanaal instroomt en hoe verzilting ontstaat. 

Als de nieuwe, grotere zeesluis straks in gebruik wordt genomen, zijn er maatregelen genomen om verdere verzilting van het kanaal tegen te gaan. Selectieve onttrekking zorgt ervoor dat een deel van het zoute zeewater dat meekomt met elke schutting van de nieuwe zeesluis weer terug naar zee wordt afgevoerd. 

Dit voorkomt dat het water in het Noordzeekanaal te zout wordt en de landbouw, natuur en drinkwatervoorziening daar nadelige gevolgen van ondervinden.

Foto’s: aangeleverd

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Buddha to Buddha: gemaakt voor speciale momenten
Alle sieraden van Buddha to Buddha zijn heel bijzonder om te krijgen...
Read More
0 replies on “SHIP is 6 juni weer open gegaan”