Seniorvriendelijke inrichting van een woning; let hier zeker op

seniorvriendelijke inrichting

We worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Ideaal natuurlijk, want zo kunt u lekker lang in uw eigen vertrouwde omgeving blijven. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk om uw huis zo veilig mogelijk in te richten. Want veel ongevallen bij mensen boven de zestig jaar worden veroorzaakt door een onvoldoende aangepast huis. We denken vaak ook dat we nog heel flexibel zijn. Maar soms zit een ongeluk dan toch ineens in een klein hoekje. Gelukkig is dit alles om simpele wijze te voorkomen. We zetten de belangrijkste tips even op een rij.

De badkamer

De meeste valpartijen vinden plaats in de badkamer. Pas deze ruimte dus zeker aan. Plaats hendels bij het toilet en bad en koop zeker ook een verhoogd toilet. Zorg voor een inloopdouche zonder drempel zodat u niet kunt struikelen. Koop zeker ook goede antisliptegels en gebruik geen douchegel die de vloer al te slipperig maakt. En wanneer u slecht ter been bent, gebruik dan zeker het bad niet meer. Vermijd ook losse kleedjes in de badkamer.

De vloer

Een gelijke vloer zonder drempels is natuurlijk essentieel. Gaat u de vloer nog gaat vervangen? Dan is het zeker een aanrader om alle drempels te verwijderen. Zo niet, dan kunt u ook drempelhulpen plaatsen. En vergeet daarbij ook de voor- en achterdeur niet. Verwijder ook alle kleden van de vloer zodat u er niet over struikelt. Plaats de meubels ruim uit elkaar zodat er voldoende beweegruimte is.

Traplift

Het beste is natuurlijk om gelijkvloers te wonen, maar helaas is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Een traplift is dan een uitkomst. In sommige gevallen kunt u hiervoor ook subsidie krijgen via de WMO. Kunt u nog traplopen? Zorg dan voor een goede leuning die ook verder doorloopt bovenaan de trap. De trap zelf moet voldoende stroef zijn. Eventueel kunt u antislipmatten plaatsen. Draag ook altijd sloffen in huis, want op sokken glijdt u veel sneller uit.

De juiste verlichting

Ook onze ogen werken minder goed naarmate we ouder worden. Veel valpartijen worden veroorzaakt doordat we dingen niet goed zien. Vanuit dit perspectief is voldoende heldere verlichting dus zeer belangrijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan led verlichting of een tl buis. Zeker op donkere plekken zoals in de gang, bij de voordeur of in het trappenhuis. Ook is een heldere sensorlamp bij de voordeur een goed idee, maar dan vooral voor uw veiligheid. En plaats ook zeker een nachtlampje met sensor naast uw bed. Dit voorkomt nachtelijke valpartijen bij een toiletbezoek.

Een verhoogd bed

Wanneer u minder mobiel bent, dan is een verhoogd bed met leuningen aan de muur een goede investering. En wilt u geen nieuw bed kopen, dan bieden extra hoge poten of klossen onder het bed ook uitkomst. Plaats ook liever geen losse kleden in de slaapkamer. En voor uw veiligheid kunt u ook een telefoon in de slaapkamer neerzetten of een halsalarm dragen. Zorg er ook voor dat alle losse snoeren zijn weggewerkt. Plaats ze achter de plinten of onder de meubels. En dat geldt natuurlijk ook voor de andere ruimtes in huis.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Rembrandts techniek ontrafeld in de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt
Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij...
Read More
0 replies on “Seniorvriendelijke inrichting van een woning; let hier zeker op”