Ruim een miljoen snelheidsboetes in Noord-Holland in 2021

In 2021 werden zo’n 1.028.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Noord-Holland. Verkeersdeelnemers werden het vaakst beboet in Haarlemmermeer, gevolgd door Amsterdam. Deze gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor ruim de helft van alle Noord-Hollandse snelheidsboetes. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In Haarlemmermeer werden vorig jaar bijna 328.000 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op 897 prenten per dag. Ook in Amsterdam overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid: hier kregen vorig jaar ruim 220.000 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. 

In Enkhuizen werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar maar vier verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. 

In Koggenland gemiddeld meest forse overtredingen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Noord-Holland was vorig jaar 8 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Koploper van Noord-Holland en zelfs heel Nederland is de gemeente Koggenland. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 22,7 km/u. 

 De top 5 Noord-Hollandse gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

  1. Koggenland: gemiddeld 22,7 km/u te hard
  2. Velsen: gemiddeld 11,1 km/u te hard
  3. Wormerland: gemiddeld 11,1 km/u te hard
  4. Beemster: gemiddeld 10,8 km/u te hard
  5. Gooise Meren en Diemen: gemiddeld 10,6 km/u te hard

In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden. 

Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden. 

Dit zijn de meest actieve flitspalen van Noord-Holland

De meest actieve flitspalen van Noord-Holland staan langs de N203 in Zaanstad. De twee flitspalen die aan beide kanten van de weg staan, hebben individueel ruim 20.000 keer een boete uitgeschreven in 2021. De top 3 meest productieve flitspalen wordt verder aangevuld door de flitspaal aan het Hilversumse Oostereind. Hier overschreden vorig jaar 15.800 weggebruikers de maximale snelheid.

Foto: Pixabay

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Amsterdam Sinfonietta speelt Sjostakovitsj’ 14e Symfonie met Eva-Maria Westbroek
Op 8, 10 en 12 juni speelt Amsterdam Sinfonietta Sjostakovitsj’ Symfonie nr....
Read More
0 replies on “Ruim een miljoen snelheidsboetes in Noord-Holland in 2021”