Rome aan de Noordzee

Arjen Bosman presenteerde in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden zijn nieuwste boek Rome aan de Noordzee: burgers en barbaren te Velsen. De directeur van het museum, Wim Weijland nam het eerste exemplaar in ontvangst bij de opening van de tentoonstelling Romeinse Kust.

Ver weg van waar ooit hun wieg had gestaan, in een voor hen totaal andere wereld, bivakkeerden enkele honderden Romeinse soldaten te Velsen in een uniek fort met haven, waarvan we gelukkig de naam kennen: Flevum. Aan hen de schone taak om de eer van de keizers hoog te houden en hun politieke plannen waar te maken.

Waarom er bij Velsen tot tweemaal toe een fort is aangelegd, valt onder de grootse en meeslepende plannen die in Rome werden bedacht. Rome aan de Noordzee geeft de actuele stand van zaken en een samenvatting van het onderzoek in de afgelopen decennia.

Arjen Bosman (1963) groeide letterlijk op met de Romeinen in Velsen. Zijn beide ouders waren amateurarcheoloog in deze plaats, en ze waren al vroeg aan het graven naar de Romeinse forten. Arjen heeft het stokje van hen overgenomen en is een stap verder gegaan door archeologie te studeren en te promoveren op het vondstmateriaal van Velsen 1 (1997). Later onderzocht hij ook het fort Velsen 2 uitvoerig. Het boek Rome aan de Noordzee: burgers en barbaren te Velsen, is te bestellen via de website van uitgeverij Sidestone Press uit Leiden.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Bever gesignaleerd in recreatiegebied Spaarnwoude
Velsen-Zuid – Het lijkt erop dat zich een bever heeft gevestigd in...
Read More
0 replies on “Rome aan de Noordzee”