Rode Kruis start proef met quarantainecoaches

Momenteel zitten veel mensen verplicht in thuisquarantaine of isolatie vanwege een coronabesmetting of contact met een besmet persoon. Zo’n periode binnenblijven kan praktische, sociale en psychische problemen met zich meebrengen. Het Rode Kruis, de GGD en het ministerie van VWS zijn maandag gestart met een proef met zogenoemde quarantainecoaches. Deze coaches gaan mensen op vrijwillige basis ondersteunen bij praktische of psychosociale problemen tijdens hun coronaquarantaine.

De proef met de quarantainecoach start in twee regio’s waaronder ook Kennemerland. De coaches staan mensen bij in de regio Haarlem, Haarlemmermeer, IJmond of Zandvoort die via de GGD te horen krijgen dat zij in isolatie of quarantaine moeten. De coach is bedoeld om mensen in isolatie of quarantaine extra te ondersteunen als zij daar behoefte aan hebben. De coach houdt regelmatig contact en helpt bij het vinden van passende hulp, bijvoorbeeld via het burgernetwerk Let op Elkaar van het Rode Kruis. De vrijwilligers uit dat netwerk kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen, de hond uitlaten, een kind naar school brengen of een luisterend oor bieden als iemand zich eenzaam voelt.

Uitbreiding huidige hulp

De quarantainecoaches zijn een uitbreiding van de huidige hulp voor mensen in quarantaine. Momenteel besteden GGD-medewerkers tijdens het bron- en contactonderzoek al aandacht aan praktische en sociale dilemma’s die komen kijken bij een lange periode binnenblijven. Zij verwijzen onder andere naar de Rode Kruis Hulplijn, de telefoonlijn van ANBO en de Luisterlijn voor praktische en mentale ondersteuning. Indien gewenst, blijft de coach in contact gedurende de quarantaine. Het werk van de quarantainecoaches zal in eerste instantie gedaan worden door de hulpverleners die ook het bron- en contact onderzoek doen en de hulpverleners in de regio. Deze teams zijn uitgebreid en hebben een speciale training gehad. 

Machiel Pouw, Coördinator Noodhulp in Kennemerland: ,,Als je te horen krijgt dat je vijf of tien dagen in isolatie of quarantaine moet dan kan dat hard aankomen. En een heleboel praktische problemen opleveren. Bedenk dan: je hoeft het niet alleen te doen! Het Rode Kruis staat voor je klaar. Durf om hulp te vragen, dan zoeken we samen naar de beste oplossing die bij jou past.”

De proef met de quarantainecoach loopt in de regio’s Kennemerland en Drenthe en duurt twee weken, daarna kijken het Rode Kruis, de GGD en het ministerie van VWS samen hoeveel vraag er is en of het nodig is om deze dienstverlening te continueren en landelijk uit te breiden. De mensen die willen helpen in het burgernetwerk van het Rode Kruis kunnen terecht op www.rodekruis.nl /doe-mee/#filter.

Foto:

De coach houdt regelmatig contact en helpt bij het vinden van passende hulp. Foto: aangeleverd

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Kleur met geranium
Toch een feestje maken van deze zomer? Kies voor zwevende geraniums. Juist...
Read More
0 replies on “Rode Kruis start proef met quarantainecoaches”