Retrospectief ‘Lita Cabellut – Een kroniek van het oneindige’

Van 17 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut. In de loop der jaren ontwikkelde Cabellut een unieke techniek waarbij ze grootse portretten schildert en traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf. Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld. Hiermee wil Cabellut hetgeen we kunnen herkennen en beheersen, loslaten. ,,Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.” Het ontstane beeld is vrij ontstaan en heeft een nieuwe essentie gekregen.

Lita Cabellut werd in 1961 in Huesca (Sariñena) geboren, waar ze op straat leefde tot ze op 12-jarige leeftijd werd geadopteerd door een vooraanstaande familie. Ze werd meegenomen naar musea als het Prado in Madrid waar ze in contact kwam met de oude meesters. De jonge Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco’s in haar geboortestad. Na haar opleiding had Cabellut haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou, Barcelona. Twee jaar later – op 19-jarige leeftijd – verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Nederland, waar ze nog steeds woont en werkt.

Het werk van Cabellut wordt over de hele wereld geëxposeerd. Zo had zij eerder museale tentoonstellingen in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Museum Jan van der Togt en met dank aan Volvo Bangarage Amstelveen. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 16 oktober om 19.30 uur.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen, tel : (020) 641 57 54, https://www.jvdtogt.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen – € 10,00. Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart – Gratis. (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Gratis rondleidingen in Grote Kerk Alkmaar in zomermaanden

De Grote Kerk Alkmaar is het bezoeken meer dan waard! Ook deze...
Lees meer