Rembrandts techniek ontrafeld in de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten worden blootgelegd over diverse schilderijen van Rembrandt, vondsten uit zijn beerput en zijn prenten en tekeningen. In de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld zullen bezoekers in de schoenen stappen van de wetenschappers. Denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren op de plek waar Rembrandt zijn kunstwerken bijna 400 jaar geleden maakte.

De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door onderzoekers aan de nieuwste methoden onderworpen, waaronder Macro X-Ray Fluorescentie, kortweg macro-XRF. Hiermee kunnen we ín de verf van Rembrandts schilderijen kijken en onder andere veranderingen die tijdens het schilderen zijn gedaan in kaart brengen. Maar ook pigmenten, waarvan niet bekend was dat Rembrandt deze gebruikte, zijn zo gevonden. Sinds kort worden ook zijn tekeningen met deze methode onderzocht, om vast te stellen welke inkten hij gebruikte. Deze interactieve tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 6 jaar, dankzij de speciale Rembrandt Junior Lab-route – kunstmeets wetenschap.
De tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld is tot en met 16 februari 2020 te zien in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed | Rijkserfgoed Laboratorium, de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft (tezamen verenigd in NICAS), Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam, het RKD, The Watermark Identification in Rembrandt’s Etchings Project (WIRE) en zelfstandig onderzoekers.

Museum Het Rembrandthuis is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. www.rembrandthuis.nl.
Foto: Rembrandt, Portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, 1634. Collectie Rijksmuseum / Collectie Musée du Louvre [als reproductie in de tentoonstelling te zien].  Rembrandt, Portraits of Marten Soolmans en Oopjen Coppit 
Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
,
Meer van Redactie Pluswijzer

Read My World in Tolhuistuin

Van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 oktober staat de Tolhuistuin...
Lees meer