Rachel Podger speelt Bachs cellosuites op viool in Bloemendaal

De Engelse barokvioliste Rachel Podger viert haar vijftigste verjaardag met een unieke tournee waarin ze Bachs cellosuites op viool speelt. Podger is daarbij op zondag 3 maart te horen in de Dorpskerk in Bloemendaal. Deze zes suites behoren tot Bachs bekendste en meest geliefde werken en zijn al door ontelbaar veel cellisten gespeeld. Dankzij Podger, die door de Sunday Times al eens werd omgedoopt tot ‘koningin van de barokviool’, komen de arpeggio’s en ‘batteries’ nu ook tot leven op viool.
Toen Podger de suites eens op haar viool ‘uitprobeerde’, ontdekte ze dat die combinatie heel goed werkt. Toch is het meer dan een kwestie van transponeren. ‘De viool is een veel kleiner instrument, met een kleinere klankkast en dus een andere resonans. Daardoor moet je andere keuzes maken in tempo en frasering,’ aldus Podger. Zo krijgt muziek voor de eeuwigheid ineens een splinternieuwe gedaante. Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl (Foto: Jonas Sacks)
Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.
Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Boek over de Ruïne van Brederode
Santpoort – Op 29 april verschijnt een nieuw boek over de Ruïne...
Read More
0 replies on “Rachel Podger speelt Bachs cellosuites op viool in Bloemendaal”