Probleem om te stoppen met roken? Afbouwen met e-sigaret

e-sigaret

Een sigaret opsteken doen veel mensen als gewoonte. En deze gewoonte kan zomaar een verslaving worden. Roken is dan voor velen ook iets waar ze maar moeilijk van af kunnen komen. Stoppen met roken blijkt dus niet eenvoudig te zijn, want je moet dan naast een het afleren van een gewoonte afleren ook de behoefte aan nicotine afbouwen. Een populaire manier om te stoppen met roken of het roken drastisch te verminderen, is door een e-sigaret te gebruiken. Maar wat is een e sigaret en waarom helpt het jou?

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret is bijna hetzelfde als een echte sigaret, maar dan de elektronische versie. Het is eigenlijk een sigaret op batterijen en deze verdampt vloeistof die nicotine kan bevatten of hij verdampt nicotine vrije vloeistof. Het dampen maakt ook het grote verschil met een normale sigaret, aangezien er geen rook maar waterdamp ingeademd wordt. Er is veel over de e sigaret geschreven en onderzocht. Met name over de schadelijk stoffen die ook hierin blijken te zitten. Toch is het uiteindelijk het best als je helemaal stopt met roken en dan kan de e sigaret je hierbij helpen. Een e sigaret heeft dezelfde soort beleving die ervaart bij het roken van een normale sigaret. Dit komt door de gloeidraden die in de e sigaret zitten, deze worden ook wel coils genoemd. Deze gloeidraden geven voor het grootste deel dezelfde nicotine verzadiging en smaakbeleving af als die je bij een normale sigaret ook krijgt. Kies je voor een nicotine vrije vloeistof, dan heb je nog steeds dezelfde smaakbeleving alleen krijg je geen nicotine meer binnen. Dat maakt afbouwen en stoppen eenvoudiger.

De keuze is reuze

De werking van iedere elektronische sigaret is hetzelfde. De e sigaret werkt op een oplaadbare batterij. De batterij zorgt ervoor dat er hitte vrijkomt en daardoor wordt de vloeibare e-liquid verdampt, welke jij vervolgens inhaleert. Door aan de driptip te zuigen kan je de batterij activeren om hitte te produceren. Zo lijkt het net of je een echte sigaret rookt. Je kan ook op ‘fire’ button drukken om de batterij te activeren. De coil in de e-sigaret zorgt voor ervoor dat de e-liquid wordt verdampt. Je hebt dan ook verschillende soorten. Zo heb je coils die wanneer je de temperatuur kunt regelen en coils die op een bepaald aantal wattage kan worden afgestemd. Hoe hoger de wattage of temperatuur, hoe meer hitte er wordt geproduceerd en er meer vloeistof wordt verdampt. Ook zijn er verschillende soorten e-liquids beschikbaar. Je kunt kiezen voor nicotine vrije vloeistof of voor vloeistof met een smaakje. Zo kun je variëren in het roken van verschillende soorten e sigaret.

Een e-sigaret uitproberen?

Wil je ook stoppen met roken? Dan is het een verstandig idee om de e-sigaret eerst uit te proberen. Er is een groot aanbod van verschillende soorten e-sigaretten. Als je definitief gaat stoppen met roken, dan is het aan te raden om een e-sigaret te kiezen met een coil die een hoge weerstand heeft. Door de hogere weerstand krijg je meer damp en lijkt het meer of je een echte sigaret rookt. Bouw dan langzaam de hoeveelheid nicotine af en hopelijk ben je na een tijdje helemaal van het roken af.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Vogelexcursies in de Nationale Vogelweek 2018
Van 12 t/m 20 mei 2018 organiseren Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek...
Read More
0 replies on “Probleem om te stoppen met roken? Afbouwen met e-sigaret”