Picasso in Holland, Les belles Hollandaises

In de zomer van 1905 verblijft de jonge Pablo Picasso enkele weken in Noord-Holland. Vanaf 7 juni laat Stedelijk Museum Alkmaar voor het eerst al dat Hollandse werk zien. Ook de stoel waarop hij naar verluidt vaak zat. Nog niet eerder werden de beroemde schilderijen ‘La belle Hollandaise’ uit Australië en ‘Les trois Hollandaises’ uit Parijs herenigd.

Pablo Picasso (1881-1973) woont nog maar een paar jaar in Parijs als hij in 1905 de grote stad voor het Noord-Hollandse platteland verruilt. Vanuit Schoorl en Schoorldam maakt hij uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. Hij bezoekt de kaasmarkt, bestudeert windmolens en legt die ‘exotische wereld’ vast in zijn schetsboeken. Van de boerenmeisjes maakt hij gouaches. Voor het eerst is dat Hollandse werk – 111 jaar na dato – bij elkaar te zien in Stedelijk Museum Alkmaar, in de regio waar het is gemaakt.

De tentoonstelling Picasso in Holland. Les belles Hollandaises – van 7 juni tot en met 28 augustus – bevat enkele unieke buitenlandse bruiklenen en zelden getoond documentair materiaal. Foto: Pablo Picasso, Les trois Hollandaises, 1905,© Succession Picasso 2016.

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Vijftigste verjaardag: tijd voor aanvullende zorgverzekering 50+?

Bij verschillende zorgverzekeraars is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering voor vijftigplussers...
Lees meer